U Turskoj uhapšeno još hiljadu osoba

Turska, policija

Turska, policija

Turske vlasti su u toku prošle sedmice uhapsile 1.098 osoba za koje postoji sumnja da su povezane sa militantima ili sa organizovanjem neuspjelog pokušaja državnog udara u julu prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.

U saopštenju se navodi da je uhapšeno 831 lice zbog sumnje da je povezano sa muslimanskim imamom Fatulahom Gulenom, koji se trenutno nalazi u SAD, a kojeg Ankara optužuje da je glavni organizator državnog udara u Turskoj.

Iz Ministarstva navode da je 213 osoba uhapšeno zbog postojanja sumnje da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana, 46 osoba se sumnjiči za povezanost sa Islamskom državom, a osam osoba je uhapšeno zbog navodne povezanosti sa “ljevičarskim terorističkim grupama” u Turskoj.

Turske vlasti su nakon državnog udara u julu prošle godine uhapsile oko 50.000 ljudi, dok je više od 150.000 radnika otpušteno.

Vlasti u Ankari smatraju da su hapšenja i otpuštanja opravdana zbog nivoa prijetnji sa kojima se država prošle godine suočila.

Posted by on 2017-08-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login