U Tursku dosad ušlo 100.000 Sirijaca koji bježe od IDIL-a

izbjeglice, SirijaŠef Ureda za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) Vlade Turske Fuat Oktay je saopćio da je broj sirijskih izbjeglica koji je u posljednjem valu ušao u Tursku dosegao brojku od 100.000 i da nove kolone i dalje pristižu na tursku granicu.

Sukobi između terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL) i sirijskih snaga u pograničnoj regiji Al Raqqah intenzivno se vode već dva dana, a hiljade sirijskih izbjeglica preko graničnog prijelaza u mjestu Suruc prelaze u Tursku. Prijem izbjeglica iz Sirije vrše timovi Ureda za vanredne situacije, koji ih popisuju i upućuju ka kolektivnim centrima. Oktay je danas obišao svoje timove na granici i tom prilikom razgovarao i sa porodicama koje su protjerane iz susjedne Sirije. Oktay je istakao da je novi val sukoba na sjeveru Sirije uzrokovao novu humanitarnu dramu u regionu. „Tu smo da bismo u ime države i naroda učinili maksimum da ublažimo tragediju. I dalje radimo na granici. Do sada je u Tursku ušlo 100.000 izbjeglica. Na isti način prihvatamo i kolone koje pristižu”, kazao je Oktay.

Posted by on 2014-09-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login