U Tužiteljstvu BiH nema krivičnih prijava protiv Eduarda Limonova

Eduard Limonov, Radovan Karađić

Eduard Limonov, Radovan Karađić

Dok Radovan Karadžić u Hagu bezočno optužuje vlasti i branitelje Sarajeva da su ubijali svoje sugrađane na Markalama i drugim mjestima zločina, čini se da zaboravlja koga je sve dovodio na izlete i pucanje po Sarajevu. Jedan od njih je i ruski pisac Eduard Savenko Limonov, koji je s Radovanom Karadžićem obilazio artiljerijske posade iznad Sarajeva, a i sam pucao po gradu iz mitraljeza sa snajperom. Izuzev prozivanja u medijima i na internetu, nikakve prijave protiv Limonova nema za pucanje po građanima glavnog grada druge države.

„Od Edičke samo zlo“, napisao je Mirko Kovač, a pokazuju to i slike koje od rata kruže svijetom. Eduard Limonov nije se zaustavio na druženju s pijanim Karadžićevim ubicama Sarajlija, nego je i sam zasjeo za teški mitraljez.

Piscima je mjesto na književnim večerima saosjećanja sa stradalnicima iz opkoljenog grada, kao što su to činili Suzan Zontag i drugi časni ljudi. Eduard Limonov je pucao po Sarajevu i Sarajlijama kao stranac u našoj zemlji, čime njegovo zlo ima veću težinu. Ipak, protiv Limonova, kako je FTV informirana iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, niko nije pokrenuo nikakvu  kakvu krivičnu prijavu.

Dva mitraljeska rafala po Sarajevu i naslov novine koju je uređivao – „Limonka“, kako u Rusiji zovu kašikaru, ostaju da nas podsjećaju na pisca koji je osramotio to časno zanimanje. Posljedice Edičkinih rafala po Sarajevu nisu poznate. Ali veoma je važan njegov odnos prema opkoljenom Sarajevu i zaborav mnogih koji su davno trebali podnijeti prijavu protiv njega.

ftv / bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login