U Tuzli obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

jezik BiH

U Gimnaziji “Ismet Mujezinović” u Tuzli Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je recitacijama, prezentacijama i igrokazima, ukazujući na bogatstvo bosanskog jezika.

Osim osnovnih podataka o jeziku i izgovoru prikazano je i sa biološkog aspekta treperenje glasnih žica pri izgovoru određenih glasova. Jedna od tačaka bila je na francuskom jeziku, prenosi Fena.

Profesorica Mirha Stijepić ističe da se u školama jezik razvija učenjem gramatičkih pojmova, pravopisnih pravila, očuvanjem rukopisa, poštivanjem pisama bosanskog jezika, odnosno ćirilice i latinice i njegovanjem kulture čitanja.

– Mladim ljudima je potrebno čitanje, razvijanje govora, oratorstva općenito – istakla je profesorica Stijepić.

Učenica Maja Ibričić kaže da je maternji jezik lična karta jedne države i važno je da se održi i očuva.

– Bitno je da gajimo maternji jezik kroz intereaktivne nastave, priredbe, u društvu sa svojim prijateljima kako bismo imali nešto da ostavimo u baštinu nekim budućim naraštajima – navela je učenica.

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika u Gimnaziji “Ismet Mujezinović” dio je projekta “Saradnja među školama i fakultetima na području TK”. U programu su sudjelovali profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Posted by on 2019-02-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login