U Tuzli otvorena izložba slika „Putokazi“ Merime Ibrišimović

Četvrtom samostalnom izložbom, postavljenoj u Galeriji „Kristian Kreković“, u sklopu Franjevačkog samostana u Tuzli, kulturnoj javnosti predstavila se večeras akademska slikarica Merima Ibrišimović iz Tuzle.

Putokazi

Izloženo je 27 slika rađenih u kombinovanim tehnikama, uglavnom akril i u kombinaciji s nekim crtačkim tehnikama.

Organizatori izložbe su Franjevački samostan i HKD „Napredak“, čiji predsjednik, Nikola Čiča, kaže da je ovo druga od devet izložbi planiranih ove godine u Galeriji „Kristian Kreković“.

  • Nadam se da ćemo ovaj plan ispuniti, a ovoga puta imamo čast i zadovoljstvo što smo ugostili slikaricu Merimu Ibrišimović, koja je sudjelovala na nekoliko naših likovnih kolonija u Breškama. Zadovoljstvo je tim veće kada vidimo kako kvalitetne radove je izložila – rekao je Čiča za Fenu, pozvavši sve koji imaju afiniteta prema likovnoj umjetnosti da posjete Galeriju i uživaju u izloženim djelima.

Merima Ibrišimović diplomirala je 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Radoslava Tadića. Izlagala je na više od 50 kolektivnih izložbi, te na desetak likovnih kolonija u Tuzlanskom kantonu.

  • Izložba je na neki način presjek mog stvaralaštva u proteklih 13 godina. Izložene su slike i crteži nastali u periodu od mog diplomskog rada do posljednjih sedam godina. Većina slika nastale su na likovnim kolonijama Svatovac, Breške i Bistarac. Tu su se, u stvari, začele prve ideje koje su se kasnije razvijale i tako su nastali „Putokazi“, koje sam u djelima slijedila – kazala je Ibrišimović za Fenu.

Inače, prvu izložbu u Tuzli imala je 2016. godine u Međunarodnoj galeriji portreta, pod nazivom „Reset“.

  • Dugo godina sam izlagala s grupom „Manufaktura“, a kasnije s umjetničkom grupom koja se zvala „Scena“ iz Tuzle, čiji sam i danas član, kao i Udruženja Art Centar Lukavac. Družili smo se, slikali i primjenjivali neke ideje, pa su u tom periodu nastajale i neke od izloženih slika. S obzirom da se radi o restrospektivi, dio slika je iz diplomskog, ali je najveći broj iz ciklusa „Reset“ – naglasila je umjetnica, dodavši da je u posljednje vrijeme preokupirana nekim vrstama portreta.

O stvaralaštvu Merime Ibrišimović govorila i profesorica likovnog obrazovanja iz Tuzle Marina Trogrlić.

  • Autorica kroz slike transponira svoj doživljaj svijeta i vremena u kojem živimo. Otkriva nam tajanstvenu osobnost, tražeći sebe i svoju originalnost unutar okvira likovnog izričaja, a nama kao promatračima ne preostaje ništa drugo nego da otkrijemo put kojim nas vode Merimini putokazi – kazala je Troglić.

Izložba „Putokazi“, koju je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli, Ivan Bandić, bit će dostupna ljubiteljima likovne umjetnosti naredna dva tjedna.

Posted by on 2019-03-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login