U Tuzli predstavljeni potencijali obnovljivih izvora energije

Tuzla

Tuzla

Projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Ekonomija energetske efikasnosti (3E), u sklopu “Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla” organizovao je događaj pod nazivom “Energetska efikasnost na našem jezeru”.

Posjetiocima Panonskih jezera u Tuzli na praktičan način su predstavljene dobrobiti energetske efikasnosti i obnovljivi izvori energije.

Istovremeno su mogli probati i besplatni hot-dog napravljen u solarnom kuhalu, kao i hladna pića iz hladnjaka sa solarnim napajanjem.

USAID-ov projekt za solarnu energiju tom je prilikom predstavio radni model solarnog kolektora za toplu vodu, Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla predstavio svoje modele fotonaponskih panela za dobijanje električne energije, “Solarna invalidska kolica” i “Solarni usmjerivač”.

Također su predstavljeni i modeli s “Prvog festivala obnovljivih izvora energije srednjih škola Kantona Tuzla” i to modeli hidroelektrana, vjetroelektrana, model pasivne kuće, kao i modeli vezani za LED tehnologiju.

Članovi Studentskog energetskog kluba Tuzla su predstavili svoj projekt “Ledena kocka” da bi građane upoznali o prednostima izolacionih materijala.

“Ovo je bila izvrsna prilika za sve posjetioce Panonskog jezera u Tuzli da uživaju u praktičnoj demonstraciji solarne energije, upotrebe obnovljivih izvora energije i korištenja tehnologija energetske efikasnosti”, kazao je zamjenik direktora USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti – 3E Mak Kamenica.

U sklopu “Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla” USAID 3E će fokusirati aktivnosti na jačanju kapaciteta općina Kantona Tuzla da bi bila određena bazna energetska potrošnja i predložena organizaciona struktura za upravljanje energijom.

Također je planirana i opsežna kampanja za podizanje javne svijesti. Svakog mjeseca bit će predstavljena druga tematika, a ovaj mjesec je posvećen obnovljivim izvorima energije s naglaskom na solarnu energiju.

USAID-ov projekt Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot-projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot-projekta jeste da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije, saopćeno je iz USAID-a.

Posted by on 2013-08-24. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login