U Umjetničkoj galeriji BiH djela savremene likovne umjetnosti iz Austrije

Umjetnička galerija, BiH

Umjetnička galerija, BiH

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović otvorili su sinoć u Umjetničkoj galeriji BiH izložbu “25 djela savremene likovne umjetnosti iz Austrije” i izložbu fotografija Ericha Lessinga.

Pammer je rekao da su te izložbe dio programa “Godine kulture BiH – Austrija”, koji za cilj ima kroz manifestacije iz raznih oblasti (slikarstvo, muzika, književnost, nauka) bh. publici približiti savremenu Austriju.

– Predstavljanje originalnih djela, iz jednog vremenskog i umjetničkog presjeka nakon Drugog svjetskog rata do danas, ima zadatak da ukaže na raznolikost i dinamičnost savremenog stvaralaštva u Austriji – naveo je austrijski diplomata.

Dujmović je istaknula kontinuiranu angažiranost Austrije na pomaganju BiH posebno na očuvanju, razvoju i afirmiranju bh. kulture i kulturne baštine.

– Ovaj transfer kultura između BiH i Austrije, sigurna sam da će u našoj državi poboljšati kulturna zajedništva i potaći nas na brže približavanje evropskoj zajednici naroda gdje nam je, uostalom, i mjesto – smatra federalna ministrica kulture i sporta.

Izložbu “25 djela savremene likovne umjetnosti iz Austrije” organizirala je Austrijska ambasada u BiH, na kojoj su predstavljena originalna djela nastala od 1945. do 2015. godine. Među ostalim, to su djela Maxa Weilera, Adolfa Frohnera, Oswalda Oberhubera, Josefa Mikla, Jürgena Messenseea ….Ta izložba ranije je prezentirana publici u Banjoj Luci, a planirano je da bude postavljena i u Mostaru.

Izložba fotografa Ericha Lessinga (1923.) iz Beča nazvana je “Austrija poslije 1945”. On je prije završetka školovanja, zbog Hitlerove okupacije Austrije, emigrirao u Izrael gdje se ozbiljnije počeo baviti fotografijom. Po povratku u Austriju 1947., radio je za Associated Press i pridružio se Magnum Photosu, poznatom udruženju fotografa. Od 1947. godine dokumentirao je političke događaje u poslijeratnoj Evropi, posebno u bivšim komunističkim državama, radeći za Associated Press, Paris Match, Picture Post, EPOCA-u i Quick Magazine.

Posted by on 2016-04-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login