U Umjetničkoj galeriji BiH prikazana izložba “Izloženosti”

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA) organizovao je prezentaciju posljednje bijenalne izložbe u okviru projekta SpaPort – međunarodnih izložbi savremene umjetnosti u produkciji Protoka – Centra za vizualne komunikacije, Banja Luka.

“Izloženosti” (oktobar – novembar 2010.) je drugo poglavlje dvogodišnjeg procesualnog rada kustosica iz Zagreba Ivane Bago i Antonije Majače, pod naslovom “Gdje se sve tek treba dogoditi”.

U finalnom dijelu, “Izloženosti”, javno su prikazane sve faze rada koje kustosice, sa brojnim akterima, učesnicima u ovom dvogodišnjem “work in progress”, artikulišu kroz debate, radionice i na kraju, izložbi.

Izložba u Sarajevu, koju organizuje SCCA, jedna je od završnih akcija SCP-a (Švicarskog programa za kulturu za Balkan, koji je podržao čitav projekat), a sastoji se od selekcije radova predstavljenih na “Izloženosti” u Banjoj Luci 2010.

Na izložbi – prezentaciji učestvuju: Grupa 4 lica Omarske (Beograd), Lala Raščić (Sarajevo), Vahida Ramujkić (Beograd), Anja Bogojević i Amila Puzić (Abart, Mostar), Sandra Dukić i Boris Glamočanin (Banja Luka), Igor Bošnjak.

Selektorica Dunja Blažević je kazala da se radi o insertu jednog velikog projekta koji je realiziran u tri godine u Banjoj Luci.

“Od tridesetak ili više autora, autorica svih profila sam odabrala šest autora ili autorskih grupa ili pojedinačnih autora/autorica u čijem je fokusu BiH”, kazala je Blažević.

Posted by on 2013-05-15. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login