U utorak presuda Sanaderu

Sanader Ivo

Sanader Ivo

Nakon gotovo dvije godine suđenja u utorak bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegova bivša stranka terete da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Iako predstavnici prve stranke optužene za korupciju tvrde da regularna stranačka tijela nisu imala pojma o nezakonitim poslovima tada najmoćnijeg političara i njegovih suradnika HDZ će, ukoliko bude proglašen krivim, državi morati vratiti 30-ak milijuna kuna.

I Sanader će, u slučaju osuđujuće presude, uz zatvorsku kaznu morati vratiti 15 miliona kuna što ih je navodno primio na ruke od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, a Uskok traži da mu se oduzme ukupno 23,7 milijuna kuna koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

U namjeri da se ogradi od bivšeg stranačkog prvaka koji je s HDZ-om dva puta dobio parlamentarne izbore novo vodstvo stranke zatražilo je od Sanadera, ali i njegovih suoptuženika 50 miliona kuna odštete zbog materijalne, ali i reputacijske štete.

No, nakon godina suđenja i istrage ostaje činjenice da je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznala kako je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media i gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

Po Barišićevim riječima nezakonitim novcem iz državnih institucija i tvrtki kupovani su mediji, koalicijski partneri, umjetnine i plaćani  nastupi estradnih zvijezda u HDZ-ovim predizbornim kampanjama. Osim  Jacquesa Houdeka, Nine Badrić i Miše Kovača koji su novac dobili za  pjevanje, Marko Perković Thompson je, po Barišićevim tvrdnjama, primio  je više od pola milijuna kuna da u kampanji ne nastupa za HDZ-ovu  desniju konkurenciju.

Barišić je priznao i da je novcem iz Fimi medie plaćao potrepštine za  Sanaderova krstarenja te kupovao umjetnine koje je bivši premijer dan  ili dva ranije rezervirao obilazeći galerije sa svojim najužim krugom  prijatelja i političkih suradnika.

Branka Pavošević priznala je da dio donacija stranci nije  evidentirala u poslovnim knjigama te da je iz crnog fonda isplaćivala  mjesečne naknade mnogim HDZ-ovim zaposlenicima, ali i dužnosnicima  poput bivših ministara Biance Matković i Darka Milinovića, koji je na  ruke dobivao rekordnih 10.000 kuna mjesečno. Iako su na sudu uglavnom  poricali njene riječi, Pavošević je svoje tvrdnje potkrijepila  bilježnicom u kojoj je bilježila sve isplate iz nezakonitog fonda, a  koju je prije istrage zakopala u svom vrtu.

Bivši premijer kojemu će ovo biti druga presuda za korupciju i u ovom  slučaju odbacuje sve optužbe, a za kriminal i nezakonitosti proziva  Barišića i bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. Tvrdi da je  Jarnjak lažnim svjedočenjem kupio svoju slobodu u postupku što ga je  inicirala Sanaderova nasljednica na čelu stranke i vlade Jadranka  Kosor, a proveo bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

U svom završnom govoru Sanader je ustvrdio da je uvjeren kako je  dokazao da je tijekom postupka dokazao svoju nevinost, jer Uskok niti  jednu svoju tvrdnju nije potkrijepio dokazima.

Kazao je da u cijelom slučaju nigdje nema njegova potpisa i traga  novca te da su protiv njega iskazivali samo ljudi koji su bili u  zatvoru, a nakon toga su pušteni. Takve postupke nije vodio niti  Staljin, kazao je Sanader koji tijekom cijelog postupka tvrdi da je  sav imetak zaradio još kao poduzetnik u Austriji te da niti jednu  nekretninu nije kupio nakon 1994. Veliku je pažnju tijekom suđenje  posvetio i svojoj umjetničkoj zbirci koju je povjesničar umjetnosti  Igor Zidić procijenio na oko milijun eura, a Sanader tvrdi da ju je  skupljao godinama i platio znatno manje.

Suđenje u slučaju Fimi media ostat će zapamćeno i po brojnim  Sanaderovim svađama sa sudskim vijeće, ali i neuspješnom traženju  izuzeća sutkinje Ivane Čalić za koju je pred sam kraj postupka  ustvrdio da je u brakorazvodnoj parnici pred crkvenim vlastima  angažirala jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića, čime mu je  povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Kako mu je zahtjev odbačen kao neosnovan, sutkinja Čalić nepravomoćnu  će presudu u ovom slučaju objaviti u utorak u 10 sati.

Posted by on 2014-03-10. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login