U Velikoj Britaniji najhladiji mart u posljednjih 50 godina

Velika Britanija, snijegVelika Britanija ponovno se našla na udaru snažnog nevremena i prijetećih niskih temperatura, zbog čega bi ovaj mart mogao postati najhladniji u posljednjih 50 godina uz teške posljedice po promet i opskrbu stanovništva energentima i drugim potrepštinama, objavio je The Telegraph.

Južna područja Engleske pogođena su poplavama, dok je sjever na udaru snježnih padalina, a prognostičari najavljuju pogoršanje vremenskih prilika

Škole diljem Ujedinjenog Kraljevstva zatvorene su, a samo u sjevernom Walesu ih je gotovo 200.

U dijelovima Devona i Cornwalla palo je oko šest centimetara kiše, uz najave još najmanje tri centimetra, a u nekim sjevernim područjima očekuje se i do 40 centimetara snijega, koji bi sutra mogao zabijeliti i južnije krajeve, pa i sam London.

Postoji prijetnja snažnih vjetrova brzine do 100 kilometara na sat koji prijete mećavama i mjestimičnim velikim zapusima.

Zbog vremenskih neprilika prekinut je promet nekim cestovnim prometnicama, a izdana su brojnja upozorenja na opasnost od poplava u
južnijim područjima.

I Sjeverna Irska je u sličnim problemima, jer je bez električne energije ostalo više od 28 hiljada kućanstava i gospodarskih potrošača, zračne luke u Belfastu imaju ili zatvorene piste ili velike zastoje u polijetanju i slijetanju zrakoplova, brojne ceste su zatvorene, kao i neke škole, a upitno je i današnje održavanje kvalifikacijske nogometne utakmice između Sjeverne Irske i Rusije.

Britanska meteorološka služba, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, preporučila je da do nedjelje u pripremi budu visoke mjere za zaštitu ranjivih i starijih osoba diljem zemlje, jer postoji “90-postotna vjerojatnost vrlo hladnog vremena koje bi moglo ugroziti zdravlje ranjivijih pacijenata i poremetiti opskrbu i usluge”.

Riječ je o drugom najvišem od četiri stupnja upozorenja na opasnost, u kojem socijalne i zdravstvene službe moraju poduzimati specijalizirane akcije spram ugroženih skupina.

Deseci kuća u južnim dijelovima zemlje poplavljeni su, a zasad najteži incident dogodio se u Cornwallu, gdje se jedna obiteljska kuća srušila pod odronom koji su uzrokovale goleme oborine, a u njoj je ostala zatočena starija žena do koje se još nisu uspjele probiti spasilačke službe.

Posted by on 2013-03-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login