U Vjetrenici pronađene nove podzemne vrste

Vjetrenica

Vjetrenica

Sedamnaest novih podzemnih vrsta rakova ljuskara pronađeno je u Popovu polju i Vjetrenici, općina Ravno od čega dvije do sada potpuno nepoznate vrste, objavio je ugledni Glasnik Nacionalnog prirodoslovnog muzeja iz Luksemburga.

Ljuskari su račići milimetarskih dužina čiji je tijelo u cijelosti zatvoreno u dvodijelnu ljusku slično školjci, a hrane se raspadajućim organskim tvarima.

Račiće iz Vjetrenice, estavele Babe, ponora Žire i iz pijeska uz obalu rijeku Trebišnjice sakupio je slovenski biolog Boris Sket 1975. godine i to prije početka betoniranja Trebišnjice i trajnog isušivanja Popova polja nakon čega je veći dio njhovih staništa trajno uništen.

Boris Sket dostavio je sakupljeni materijal Zoološkom muzeju u Hamburgu, a obradili su ga i publicirali istaknuti stručnjaci za ljuskare Trajan Petkovski iz Skopja, Burkhard W. Scharf iz Bremena i Dietmar Keyser iz Hamburga, u povodu 80. obljetnice rođenja vodećeg specijalista za ljuskare Gerda Hartmanna.

Ovi nalazi pokazuju da bogatstvo podzemne faune Popova polja još nije istraženo, te da se njegova zaštita, unatoč upozorenjima istraživača, uopće ne uvažava, kazao je predsjednik Speleološke udruge “Vjetrenica” Popovo polje Ivo Lučić te dodao da u posljednje vrijeme umjesto zaštite, bh. vlasti nastoje minorizirati i eliminirati projekte istraživanja podzemne faune.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-05. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login