U zemljama u razvoju dnevno se porodi 20 hiljada maloljetnica

trudnaIzvršni direktor Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) Babatunde Osotimehin izjavio je da se svake godine u svijetu, u prosjeku, porodi oko 7,3 miliona djevojčica mlađih od 18 godina.

“Dnevno se u zemljama u razvoju porodi oko 20 hiljada djevojčica mlađih od 18 godina dok je taj broj na godišnjem nivou oko 7,3 miliona djevojčica”, kazao je Osotimehin.

Na predstavljanju izvještaja UN-a pod naslovom “Djevojčice u ulozi majki: Suočavanje sa trudnoćom maloljetnica”, Osotimehin je istakao da sve zemlje, a posebno zemlje u razvoju, moraju učiniti veće napore kako bi se umanjio visoki postotak trudnoće među maloljetnicama.

“Kada bi se u obzir uzele sve trudnoće maloljetnica, taj broj bi onda bio i znatno veći. To je vrlo opasno i štetno po fizičko zdravlje tih djevojičica ali i njihovo psihološko stanje. Poznato je da djevojčice koje se porode u maloljetničkoj dobi obično napustaju i školu što poslije direktno utječe i na njihovo zaposlenje”, rekao je Osotimehin.

U izvještaju se dodaje i da se svake godine u svijetu porodi oko dva miliona djevojčica mlađih od 14 godina.

“Također, svake godine oko 39 hiljada djevojčica, mlađih od 18 godina, predmet su nasilne udaje. A svaki deveti slučaj se odnosi na djevojčice ispod 15 godina. Najmanje zaštićena skupina su djevojčice od deset do 14 godina starosti”, istakao je Osotimehin.

Na kraju je napomenuo da je izvještaj UN-a pokazao da svaki dan u svijetu oko 200 maloljetnica umre zbog komplikacija u preranoj trudnoći.

Posted by on 2013-10-31. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login