U Zenici međunarodna fotoizložba ‘Glas koji se vidi, slika koja se čuje’

Nagradna fotoizložba pod nazivom ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje” bit će otvorena u petak u čitaonici Opće biblioteke Zenica, a u okviru tradicionalne manifestacije “Zeničko proljeće”.

Za ovu atraktivnu izložbu je prijavljeno oko 200 radova autora umjetničke fotografije iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, a stručni žiri koji čine fotoreporter agencije Reutersa Dado Ruvić, majstor umjetničke fototgrafije Murat Jašarević, grafička i videodizajnerica Ferida Abdagić, odabrao je 30 fotografija za izložbu.

Za izložbu su izabrani radovi autora iz Banje Luke, Donjeg Vakufa, Laktaša, Novog Grada, Prijedora, Sarajeva, Trebinja, Zenice, Splita, Županje, Niša, Novog Sada, Palića, Raške i Smedereva.

– S velikim zadovoljstvom sam se uvjerio da umjetnička fotografija još ima veliki potencijal, iako se često spominje da je ovaj oblik kreativnog izražavanja izgubio nekadašnji status. Ovdje i danas sam se uvjerio da ima vrlo maštovitih novih autora – ocijenio je prispjele radove član internacionalne asocijacije za umjetničku fotografiju Murat Jašarević.

Mlada dizajnerica Ferida Abdagić kazala je da zenička izložba ima čak trećinu radova koje potpisuju žene, što je posebno zanimljivo i vrijedno, dok Dado Ruvić smatra da je ovaj najnoviji fotokonkurs i najbolji način da se u svijet umjetničke fotografije ‘uvuče’ ogroman broj potencijalnih mladih autora, koji danas imaju nevjerovatne tehnološke mogućnosti, samo im treba dati priliku za izazov.

U toku otvaranja izložbe bit će proglašen pobjednik konkursa, koji će biti nagrađen prigodnom nagradom.

Organizator fotokonkursa portal Glas.ba, u saradnji s Udruženjem ”Zona muzike”, ovom izložbom će darovati zeničkoj biblioteci stalne izložbene panoe za postavku fotografija, tako da će ova institucija postati i novi galerijski prostor.

Posted by on 2017-04-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login