U Zenici počinje Festival ‘Ljetne večeri Studio Teatra’

Predstavom “Partija remija” sutra se u Zenici otvara prvi Festival “Ljetne večeri Studio Teatra”, koji će okupiti pozorišne ljubitelje na otvorenoj sceni Doma Preporoda.

Zenica

Zenica

U okviru službenog programa festivala od 15. do 19. augusta, ljubitelji pozorišne umjetnosti će moći vidjeti najavljenu predstavu u kojoj igraju Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić, glumci Bosanskog narodnog pozorišta, zatim komediju “Državni lopov”, koja nas kroz prizmu tri naizgled različita karaktera upoznaje sa univerzalnim motivima koji čine tematski oslonac svakog društva. U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija, a ista je postavljena po tekstu Fadila Hadžića, još prije deset godina.

Trećeg dana igra se “Ludilo udvoje”, a riječ je o drami apsurda rumunsko-francuskog pisca Eugena Ionesca u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Udruženje “Studio Teatar” predstavit će se zeničkoj publici i četvrtu noć festivala s duodramom “Derviš i smrt”, koja je nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, a koju je režirala rediteljica Liljana Ivanović iz Srbije. U ovoj predstavi su samo dva lika – Ahmed Nurudin, kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf, kojeg igra Nusmir Muharemović.

Festival će se zatvoriti monodramom Irfana Kasumovića “Rod i dom” u režiji Vlade Keroševića, koja govori o tragičnoj ljubavi Arslana Šipovčanina prema Saniji, ali nas i podsjeća na istinske ljudske vrijednosti koje svi polako zaboravljamo.

Sve predstave se igraju na otvorenoj sceni Doma Preporoda u Zenici, a u slučaju kiše igrati će se na sceni u velikoj sali doma.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login