U Zenici zabrinjavajuća zagađenost zraka u decembru

Zabrinjavajući su rezultati mjerenja zagađenosti zraka sumpordioksidom SO2 i lebdećim česticama na području grada Zenice tokom decembra – podaci su Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”.

Zenica, zagađenost

Zenica, zagađenost

Koncentracije su mjerene na tri mjerna mjesta, u naseljima Tetovo i Crkvice, te području Instituta.

Zabilježena je prosječna dnevna koncentracija sumpordioksida SO2 iznad 125 μg/m3 zraka, i to na mjernom mjestu “Institut“ 28 dana, te u naseljima “Tetovo“ i “Crkvice“ 25 dana, a dozvoljena prekoračenja su tri (3) dana u godini.

Dnevne koncentracije lebdećih čestica su prelazile 250 μg/m3 na mjernim mjestima “Institut“ osam dana i “Tetovo“ sedam dana, a nije dozvoljeno da dnevna koncentracija ukupnih lebdećih čestica od 250 μg/m3 bude prekoračena u toku kalendarske godine.

Prema ovim mjerenjima, uočava se trend povećanja vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija SO2 na mjernom mjestu “Institut,“ a trend smanjenja na mjernim mjestima “Tetovo“ i “Crkvice“, kao i trend smanjenja maksimalnih vrijednosti koncentracija SO2 na svim mjernim mjestima.

Uočava se trend povećanja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica na mjernom mjestu “Institut“ a smanjenja na mjernom mjestu “Tetovo“, kao i trend povećanja maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na mjernom mjestu “Institut“ i “Tetovo“ u odnosu na raniji mjesec.

Obzirom na vremenski period s povećanim količinama padavina, Kantonalni zavod za javno zdravstvo ZDK-a apeluje da se saniraju i drže pod kontrolom sve rizične ekološke tačke u gradskim, prigradskim i seoskim naseljima, te izdvojenim civilnim i vojnim objektima.

Posted by on 2015-02-10. Filed under Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login