U2 objavio video u povodu 20. godišnjice sarajevskog koncerta

U2 i američki redatelj i autor Bill Carter objavili su video kojim se obilježava dvadeseta godišnjica koncerta toga slavnoga irskoga benda u Sarajevu, koji je održan 23. septembra 1997. na stadionu Koševo.

U2, koncert, Sarajevo

U2, koncert, Sarajevo

Video sadrži koncertni snimak poznate pjesme Miss Sarajevo koju je bend povodom godišnjice izveo na koncertu u američkom gradu Phoenixu, 19. septembra 2017. godine, priopćeno je Agencija za oglašavanje “Fabrika”.

Bono i Bill Carter su ovom prilikom razgovarali o utjecaju koji je poslijeratni sarajevski koncert imao na članove benda i njihovu posvećenost humanitarnom radu. U povodu jubileja, Bono je izrazio želju da pošalje video poruku građanima Bosne i Hercegovine.

Pjesma Miss Sarajevo izvorno je nastala za istoimeni dokumentarni film Bill Cartera, snimljen tijekom opsade Sarajeva, koji prikazuje svakodnevni život građana u opkoljenom gradu, scene trčanja pod snajperskim mecima i guranje kolica s kanistrima pitke vode.

Tijekom protekla dva desetljeća, grupa U2 je izvodila ovu pjesmu uz scene iz dokumentarnog filma na raznim koncertima, uvijek u kontekstu aktualnih društveno-političkih zbivanja u svijetu.

U videu koji je pred nama, Bono kaže: “Pjesma Miss Sarajevo može imati toliko različitih primjena. Na ovoj turneji možemo je nazvati ‘Miss Syria’, s obzirom na njenu ideju herojskog otpora protiv ugnjetavanja”.

Posted by on 2017-09-24. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login