Uborak od danas bez dozvole, građani blokirali deponiju

Stotinjak građana blokiralo je jutros ulaz u Regionalnu deponiju Uborak kod Mostara. Prvi kamion sa otpadom vraćen je sa ulaza, a Nijaz Hodžić iz Udruženja “Jer me se tiče” na zahtjev policajaca otišao je u MUP.

Uborak
Uborak

Danas istječe dozvola za rad deponije, a još uvijek nije pronađeno novo rješenje niti je deponija dobila dozvolu za nastavak rada.

Podsjetimo, mještani naselja sjevernog dijela Grada Mostara zaprijetili blokadom rada deponije ukoliko ne dobiju jamstva da će alternativno rješenje biti pronađeno u narednih pola godine. Paralelno s tim, u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije nastavljaju istragu o utjecaju na okoliš i odgovornima za eventualno nesavjesno poslovanje.

Okolišna dozvola za rad Regionalne deponije Uborak, sjeverno od Mostara, vrijedi do danas, a još uvijek nema pomaka oko izdavanja nove dozvole za rad ili pronalaska alternativne lokacije za odlaganje komunalnog otpada.

Mještani koji žive u neposrednoj blizini komunalnog kompleksa već godinama se žale ne samo na nesnosan smrad, nego i pojave poput pomora ribe u lokalnom potoku ili bolesti za koje okrivljuju zatrovane podzemne vode. Ukoliko jamstva za prestanak rada ne bude, okupljeni oko Udruženja građana “Jer me se tiče” spremni su na nove blokade kao ljetos, ističe Nijaz Hodžić.

“Mi znamo da je to dug proces, ali isto tako znamo da mi nećemo četvrtog dozvoliti da se tu više odlaže bilo šta. I naravno, svi koji budu angažovani oko te nove okolinske dozvole dobit će krivične prijave i mi ćemo ići u upravni spor s Vladom, odnosno Ministarstvom, ukoliko to bude izdalo”, kaže Hodžić.

U Gradskoj upravi Mostara ističu kako su objasnili mještanima da je riječ o vjerojatno višegodišnjem procesu, jer nije jednostavno pronaći adekvatnu lokaciju, dobiti potrebne dozvole i potom izgraditi deponiju po ekološkim standardima struke. Ujedno smatraju da Grad Mostar ne smije sebi dopustiti da, ističe pomoćnica gradonačelnika Radmila Komadina, šačica ljudi drži čitavi grad kao taoce.

“Tako da se Grad Mostar obratio Policijskoj upravi odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova radi najave blokade deponije da poduzmu sve što je u njihovoj moći da do blokade deponije ne dođe”, naglašava Komadina.

Paralelno s ovim događanjima, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije provodi istrage protiv eventualno odgovornih osoba za nesavjesno postupanje. Uzeti su uzorci tla i vode s ključnih pozicija oko Regionalne deponije Uborak i prečistača koji, podsjetimo, još službeno nije pušten u rad.

Posted by on 2019-12-04. Filed under Ekologija, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login