Učenici protiv segregacije – ministrica poručuje ‘idite u disko’

Jajce, škola, protest

Jajce, škola, protest

Nova škola po bosanskom nastavnom planu neće biti otvorena u Jajcu, samo će se u postojećim školama uvesti novi predmeti. A ministrica djeci koja su protiv segregacije poručuje da su ‘instrument međunarodne zajednice’.

Oko stotinu srednjoškolaca protestiralo je u utorak (21.6.) ispred zgrade Vlade Srednjobosnaskog kantona u Travniku. Iskazali su nezadovoljstvo osnivanjem nove škole u Jajcu i tražili ukidanje sistema „dvije škole pod jednim krovom”. Osnivanje nove škole ponuđeno je nakon ranijih zahtjeva bošnjačkih predstavnika da se u školi u Jajcu izučavaju i predmeti po bosanskom nastavnom planu i programu. Nakon protesta učenika, ministrica obrazovanja u Vladi Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez rekla je kako do osnivanja nove škole u Jajcu neće doći, a da će od nove školske godine djeca imati mogućnost izbora grupe predmeta. Kazala je da je BiH „podijeljeno društvo“ podsjećajući da su po Ustavu u BiH u upotrebi tri službena jezika. Dodala je kako će tek sada biti podjela „jer će jedni učiti povijest, a drugi historiju“.

„Ja sam sa djecom imala sastanak, a čitav ovaj projekat pokreće politika pred opće izbore. Koncept dvije škole pod jednim krovom je projekat međunarodne zajednice koji je sistem obrazovanja ustrojio prema zakonima BiH. Kada je zavladao mir, sve oči smo uprli u međunarodnu zajednicu, jer ona je donijela i rat i mir. Svima je bilo dosta rata, zato je to prihvaćeno. Obrazovni sistem je nastavio da živi iz prethodnog sistema, samo se izvodi na tri jezika“, rekla je Čerkez.

Šahovnice „Herceg Bosne“ na svjedočanstvima?

Sa povratkom u Jajce Bošnjaci su upisivali djecu u srednje škole koje su već postojale i radile po tzv. hrvatskom planu i programu ili na hrvatskom jeziku, kaže načelnik Općine Jajce Edin Hozan. „To je plan i program iz susjedne Republike Hrvatske i on nije primjeren za BiH, ali je prihvaćen od strane političkih predstavnika hrvatskog naroda i primjenjen u praksi. Bošnjaci su prihvatili da njihova djeca idu u te srednje škole, iako su sve vrijeme pokušavali promijeniti određene stvari. Tako je 2002. godine uvedena islamska vjeronauka, a bosanski jezik tek 2006. godine. Tražili smo da naša djeca još neke predmete, poput historije i geografije, izučavaju iz udžbenika koji se štampaju u BiH, a ne u Hrvatskoj, jer je sadržaj udžbenika iz Hrvatske prilagođen planu i programu susjedne države. Također, tražili smo da se našoj djeci ne izdaju svjedočanstva sa obilježjima tzv. Herceg Bosne jer su ona neustavna”, kaže Hozan za Deutsche Welle.

On ističe da su hrvatski ministri, uključujući aktuelnu ministricu Katicu Čerkez, odbijali bošnjačke zahtijeve nudeći da se problemi riješe osnivanjem škole koja bi u cijelosti radila po bosanskom planu i programu. „Mi smo prihvatili takvo rješenje jer nije bilo drugog načina da se udovolji našim zahtjevima. Podsjećam, nismo tražili osnivanje nove škole, nego uvođenje nekoliko predmeta po bosanskom planu i programu. Hrvatski čelnici su bošnjačke zahtjeve okarakterisali kao ‘devastaciju hrvatskog obrazovnog sistema u Federaciji BiH’ i ministrica Čerkez je odlučila da vladi predloži osnivanje nove škole. Krenulo se u tom pravcu, ali je ta odluka naišla na otpor kod djece, profesora, zvaničnika međunarodne zajednice i velikog broja građana. Na kraju je prihvaćeno da se za narednu školsku godinu, pored islamske vjeronauke i bosanskog jezika, uvedu historija i geografija BiH, uz obećanje da se djeci koja to ne žele neće izdavati svjedočanstva sa šahovnicama”, pojašnjava Hozan.

Politika određuje šta će se učiti

Kolumnista banjalučkog portala Buka Dragan Bursać kaže da je obrazovni sistem u BiH „teledirigovana politička propaganda“ i da niko ne vodi računa o podjelama i „mizernom znanju“ koje djeca stiču u bh. školama. „Zato se itekako vodi računa o političkoj indoktrinaciji djece i manipulisanju roditelja. Prvi čovjek entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, javno govori o zabrani učenja o genocidu u Srebrenici, masovnim zločinima i opsadi Sarajeva. Od ranije je poznata odluka Ministarstva obrazovanja po kojoj najmlađi školarci mogu ići na ekskurzije samo na teritoriji RS-a. A, šta tek reći za jedinu legalnu segregaciju i školski aparthejd u slobodnom dijelu svijeta, znan kao ‘dvije škole pod jednim krovom’? Pa i kad se djeca izbore za najosnovnije pravo, zajedničko pohađanje nastave, desi im se neko poput ministrice obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katice Čerkez koja kaže da su srednjoškolci koji su u Travniku protestovali protiv segregacije, ‘instrument i saveznici međunarodne zajednice’ i da treba da ‘idu u disko’! Koji je to stepen neempatije, odsustva svijesti i savjesti, to je zastrašujuće“, kaže Bursać za Deutsche Welle.

Bursać ističe da je cilj politike „spaljene zemlje“ u obrazovnom sistemu BiH stvaranje mladih stranačkih klonova, poslušnika i mediokriteta te djece koja trbuhom za kruhom odlaze iz ove zemlje. Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Dennis Gratz uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u Federaciji BiH prema kojem bi praksa „dvije škole pod jednim krovom” bila bi zakonski zabranjena. U BiH trenutno 54 obrazovne institucije rade po ovom spornom sistemu.

 

Posted by on 2017-06-22. Filed under Jajce, Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login