“Udružene” organizirale prvu zabavu pletenja u Sarajevu

UdruženeČlanice udruženja „Udružene“ su sinoć u Sarajevu upriličile zabavu pletenja “Knitting Party” na kojoj su pokazale tehnike pletenja, veza i heklanja.

– Predstavljeni su i ručno rađeni modni artikli iz naše kolekcije kao i modeli iz kolekcija stranih dizajnera za koje rade “Udružene”. Riječ je o grupi dizajnera iz Norveške, koji su osnovali projekat „Project Sarajevo“, a radimo i za austrijskog dizajnera Muhlbauera i francusku dizajnericu Michaelu Buerger – izjavila je Feni osnivačica udruženja Nadira Škaljić.

Izrazila je zahvalnost partnerima – ambasadama Norveške i Švicarske.

– Već dosta godina podržavamo “Udružene”, jer se želimo pobrinuti o ženama koje su u teškoj situaciji ili imaju problematičnu prošlost. Ovo je mjesto na kojem se mogu okupljati, razgovarati i dijeliti iskustva zajedno pletući. Uz to one ostvaruju i ono najvažnije profit – kazala je Feni ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe.

Na zabavi je pažnju mnogobrojnih posjetitelja privukao stolnjak, koji tradicionalnim sarajevskim vezom srmom veze Munevera Arslanagić, članica Udruženja.

– Stolnjak se radi tehnikom zlatnog ili tzv. srmali veza na pamuku i u tradicionalnim floralnim motivima, koji potiču iz 16. stoljeća. Za njegovu izradu potrebno je 400 sati preciznog rada – istakla je Arslanagić.

Prihod od prodaje stolnjaka, čija je početna cijena 1.500 KM bit će upućen nevladinoj organizaciji SOS Dječija Sela BiH.

U vezenju kao i drugim sadržajima na prvoj zabavi pletenja uživali su posjetitelji svih generacija, koji uglavnom nisu mogli odoliti a da ne kupe neki od modela koje su izradile Udružene.

Neke od izloženih rukotvorina kupile su američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi.

Posted by on 2015-12-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login