Udruženje kuhara BIH: Degustacija jela od trešanja

trešnjeUdruženje kuhara Bosne i Hercegovine prvog dana sajma “Dani trešnje“ u Mostaru 27. maja napravit će prezentaciju i degustaciju slatkih jela od trešnje.

U realizaciju prezentacije uključena je i Kulinarska sekcija Centra za zdravo starenje Sarajevo kao i predstavnice “Nahla“ Centra za edukaciju i istraživanje Sarajevo.

Trešnja na našim prostorima uzgaja se nekoliko hiljada godina i uvijek je bila zastupljena u ishrani. Spada među prvo sezonsko voće koje dozrijeva kod nas i zanimljivo je da ne dozrijeva poslije branja kao drugo voće pa je treba ubrati zrelu i kao takvu je konzumirati ili prerađivati u džemove, sokove, sladolede… Odlikuje se malim brojem kalorija, bogata je vitaminima i antioksidansima. Sadrži ugljikohodrate i bjelančevine i preporučuje se kao međuobrok u sezoni.

Za najbolje ideje i recepte od trešnje Vispak i Laganini osigurali su prigodne poklone.

Kako su priopćili iz Udruženja Kuhara Bosne i Hercegovine zajedno sa organizatorima sajma “Dani trešnje“ na ovaj način žele promovirati domaće proizvođače i uvezati ugostiteljstvo sa proizvođačima hrane i pića.

Posted by on 2015-05-26. Filed under Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login