Udruženje nezaposlenih u BiH 15. aprila organizuje mirni protest

tražim posaoPredsjednik Udruženja nezaposlenih u BiH Amir Spaho najavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da će to udruženje upriličiti mirni protest 15. aprila ispred zgarde Parlamenta FBiH. Razlozi za protest, kako je naveo, jesu katastrofalna situacija u državi i “užasan odnos” vlasti prema građanima i nezaposlenim osobama.

“Odlučili smo se za taj dan jer će tada biti održana tematska sjednica Parlamenta FBiH o izmjenama Ustava FBiH. Administracija u čitavoj BiH treba biti svedena na minimum i tako ušteđena sredstva usmjerena za zapošljavanje, a to može biti učinjeno jedino izmjenama Ustava”, rekao je Spaho.

On je istakao da Udruženje ima više od 1.000 članova, te da će protest koji organiziraju biti miran i bez blokade saobraćaja i institucija.

Koordinator Udruženja Hasan Sejdić pozvao je sve nezaposlene građane i obespravljene radnike i studente da podrže protest, u utorak.

Naglasio je da su nezaposleni najugroženija kategorija stanovništva u BiH jer, osim što nemaju posao, nisu u mogućnosti da dobiju vize i odu na rad u inozemstvo, niti primaju naknade od zavoda za zapošljavanje.

“Tražio sam od direktora Zavoda za zapošljavanje da nezaposlene osobe u evidenciji budu razvrstane na aktivne i pasivne, po njihovom angažmanu u traženju posla, ali to ne može biti urađeno u skladu s važećim zakonima”, kazao je Sejdić.

Po njegovom mišljenju, aktivnim bi trebalo smatrati one koji dokažu da su aplicirali za posao, koji su spremni na prekvalifikaciju i preseljenje zbog posla i oni bi trebali dobiti “svu moguću” pomoć od Zavoda.

Posted by on 2014-04-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login