Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” novcem od malinjaka osigurava stipendije za učenike

Bugojno, maline

Maline

Idejom uposlenika Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” i njihovih dosadašnjih stipendista, pokrenut je projekt “Malinjak Girona”. Novac od prodaje bit će usmjeren na stipendiranje osoba s invaliditetom, talentovane djece i mladih te učenika i studenata romske nacionalne manjine.

Predstavnica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Melina Dželović kazala je da su krajem 2016. godine zasađene prve maline, a da berbu očekuju ovog ljeta.

Glavni cilj tog projekta je, kaže, pružiti mogućnost njihovim stipendistima i volonterima da steknu nova znanja i vještine, da se upoznaju sa svojim vršnjacima te da kvalitetnije provode slobodno vrijeme.

Malinjak ne bi mogao biti uspostavljen bez finansijske podrške Provincije Girona iz Katalonije, Španija, koji su prepoznali dosadašnji rad Udruženja i vrijednost ideje tog projekta.

“Naši uposlenici i volonteri i stipendisti su aktivno učestvovali u svim aktivnostima koje su do sada provedene, priprema zemljišta, sadnja, prihrana, uspostavljanje sistema za navodnjavanje, održavanje nasada i plantaže, berba, a sve s ciljem da se od prodaje ploda maline prikupe sredstva za stipendiranje korisničkih grupa”, istakla je Dželović.

Malinjak se prostire na površini od 1.5 hektara u mjestu Malešići u općini Ilijaš.

“S obzirom na činjenicu da smo u procesu prve berbe, da nas vremenski uslovi nisu najbolje poslužili, ali i zbog nedovoljnog broja aktivnih volontera i građana uspjeli smo nabrati nešto više od jedne tone ploda maline sorte vilamet i miker. Trenutno smo u iščekivanju za berbu treće zasađene sorte – polke”, dodala je.

Polovinom juna pokrenuli su i akciju “Ugodno, korisno, humano” kroz koju su pozvali građane da im se pridruže u branju malina, i na taj način budu uključeni u stipendiranje mladih kojima je novac zaista potreban.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je osnovano dobrovoljnim udruživanjem građana 28. jula 1994. godine, kao nevladina, nestranačka, neprofitna i multinacionalna organizacija, s ciljem materijalne podrške djeci koja su u ratu izgubila roditelje, zatim osobama s invaliditetom, talentovanoj djeci, nacionalnim manjinama i socijalno ugroženoj djeci i mladim kako bi kvalitetno završili školovanje i postali progresivni članovi društva.

Posted by on 2018-07-29. Filed under Ekonomija, Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login