UEFA uvodi Ligu nacija od 2018. godine

UEFA

UEFA

UEFA je na kongresu održanom u Kazahstanu potvrdila osnivanje turnira pod nazivom Liga nacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Novo takmičenje za evropske reprezentacije pod okriljem UEFA-e, a koje treba da zamijeni većinu prijateljskih utakmica, počinje od septembra 2018. godine.

Predviđeno je da učesnici turnira Lige nacija izbore direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2020. dok bi baraž bio ukinut.

Iz UEFA-e su poručili da je riječ o “veoma važnoj odluci za budućnost fudbala na nivou nacionalnih selekcija”.

Visoki zvaničnik UEFA-e Wolfgang Niersbach istakao je kako je ovo važno takmičenje za evropske nacionalne reprezentacije dodajući kako očekuje da će se i navijačima svidjeti ovaj vid takmičenja.

Format pomenutog takmičenja još treba da se precizira, mada se već sada predviđa da 54 tima u četiri divizije igraju od septembra do novembra 2018. godine.

Dvanaest najboljih timova igrali bi u četiri grupe od po tri tima u Diviziji A, pobjednici idu dalje do finala, a potom bi se grupe za kvalifikacije za Euro 2020. godine takmičile od marta do novembra 2019. godine.

Posted by on 2014-03-28. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login