Ugar: Političari složni kad se radi o hrani i piću

BiH, političari

Na rječici Ugar, nadomak Kneževa/Skender Vakufa, na neformalnom druženju, već po tradiciji, okupili su se najviši zvaničnici BiH.

Druženje je održano, simbolično, na pola puta između Banjaluke i Sarajeva, na međuentitetskoj liniji spajanja u prirodnom ambijentu okruženom šumama i netaknutom prirodom. Prisutni su bili domaći političari, strane diplomate, ugledni građani BiH, ali i mještani Kneževa, koje je privukla zanimljiva lista gostiju u blizini njihovog grada. Mještani se, kako su nam ispričali, nadaju da bi ova već tradicionalna manifestacija mogla pomoći i razvoju turizma, s obzirom na to da ovaj događaj uvijek privuče veliku pažnju.

Od domaćih gostiju, između ostalih, bili su Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH, Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH, Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra spoljnih poslova BiH, Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, Aleksandar Džombić, bivši predsjednik Vlade RS, bivši i sadašnji ministri u Vladi RS i brojni drugi gosti i prijatelji.

Među stranim gostima su bili Patrick Moon, ambasador SAD, Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije, Donatus Kock, ambasador Austrije, Fletcher Burton, šef Misije OSCE u BiH, Andre Schaller, ambasador Švajcarske, zatim Bugarske, Rumunije, Španije, Hrvatske i drugih zemalja.

Za visoke goste bio je obezbijeđen veliki sto uz rijeku, dok su ostali građani bili počašćeni u posebno pripremljenom šatoru sa stolovima i hranom.

Za istim stolom našli su se predstavnici različitih političkih partija u BiH, ali i članovi sadašnje i bivše Vlade RS. Zajedno su sjedjeli i ambasadori dvije najmoćnije svjetske zemlje – SAD i Rusije, a društvo im je pravio Radojičić.

Iako su na jednom mjestu bili funkcioneri sa svih nivoa vlasti u BiH, najmanje se razgovaralo o politici, mada aktuelne teme nije bilo moguće izbjeći. Koliko smo uspjeli oslušnuti, od političkih tema pričalo se o odluci “Sejdić i Finci”, evropskom putu BiH, ulasku Hrvatske u EU i posljedicama po BiH, ekonomskoj krizi i međunarodnom položaju BiH…

Ipak, druženje je puno više proteklo uz čašicu vina, starogradsku muziku, pjesmu i neformalne razgovore.

Prijatna i ugodna atmosfera sa Ugra u petak možda da dodatni impuls da narednih dana bude pronađen barem dio rješenja za probleme koji tište građane BiH.

Prisutnih bi bilo još i više da nije bilo neodložnih obaveza pa, naprimjer, Milorad Dodik, predsjednik RS, nije mogao doći jer je bio na službenom putu u Rusiji. Ipak, uprkos izostanku nekoliko dragih gostiju, na Ugru je bilo barem sedamdeset odsto političke i diplomatske elite u BiH.

nn / bih-x.info

Posted by on 2013-06-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login