Ugašeno više od 2.000 malih preduzeća

preduzećaU FBiH za prva tri mjeseca ove godine ugašeno je 2.348 privrednih društava i zanatskih radnji, a ako takav trend bude nastavljen do kraja godine bit će odjavljeno približno 10.000 malih preduzeća, što je za 30 posto više nego 2011. godine, podaci su Poreske uprave FBiH.

U Poreskoj upravi FBiH navode da se istovremeno registruju i nove firme, ali da ih većina vrlo brzo ugasi poslovnu aktivnost.

Ekonomski stručnjak Duljko Hasić kaže da ima mnogo razloga zbog kojih se sektor malih preduzeća našao na meti teških uslova poslovanja, iako se od njega očekuje da obezbijedi najveći broj novih radnih mjesta.

On posebno ističe fiskalizaciju koja je otežala rad malim privrednicima.

“Nedovoljna informisanost, tehnička nepripremljenost servisa i ogroman trošak doveli su do toga da u procesu fiskalizacije najviše stradaju mala i srednja preduzeća čija je likvidnost i prije uvođenja fiskalnog sistema bila upitna”, pojašnjava Hasić.

Prema njegovom mišljenju, fiskalizacija nije jedini razlog što je privredna situacija u BiH izuzetno loša, ali je bila “ulje na vatru”.

“Fiskalizacijom je trebalo smanjiti sivu ekonomiju, povećati javne prihode, povećati broj PDV obveznika, ali smo malo od toga dobili” – pojasnio je Hasić.

Mnogi stručnjaci smatraju i da je mali biznis mnogo više pogođen rigoroznim kontrolama inspekcija, te brojnim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim nametima.

Razloge za zatvaranje firmi treba tražiti i u ekonomskoj krizi koja ima uticaja na poslovanje svih poreskih obveznika,zbog čega se određeni broj privrednih društava odlučuje na prestanak obavljanja djelatnosti.

Tome, svakako, doprinosi i smanjena kupovna moć stanovništva, odnosno mali dnevni promet koji ostvaruju privredni subjekti.

Posted by on 2012-06-04. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login