Uginule posljednje jedinke Bjeloglavih supova u BiH

bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Iz Udruženja Novi Val Blagaj saopšteno je kako je došlo do uginuća dvije jedinke Bjeloglavih Supova koje su se nalazile u Eko centru Blagaj.

“Kao što su mnogi upoznati dana 22.10. 2018 u Eko centru Blagaj je došlo do trovanje psa Plenkija koji je u početku pokazivao znakove letargije ali gdje nismo ozbiljno shvatali njegove probleme, njegovo stanje se naglo pogoršalo nakon čega je i uginuo.

Nakon par dana od uginuća psa Plenkija primjetili smo da se nešto čudno dešava i sa Supovima, odmah smo obavjestili veterinare, nadležne kantonalne i federalne inspektore i pokušali spasiti ptice.

S obzirom da nismo znali o čemu je riječ, uzeti su uzorci koji su poslani na Veterinarski fakultet Sarajevo gdje se radilo na analizama za viruse.

U međuvremenu smo sa kolegama iz Španije,Makedonije i Srbije pokušali spasiti ptice dajući im ljekove gdje je mužjak Jablan uspio da se oporavi a ženka Lily nakon 7 dana danonoćne borbe je nažalost uginula na rukama naših članova organizacije.

Nakon uginuća, ženka Lily odmah je prebačena na patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevo a nastavilo se sa praćenjem i monitoringom mužjaka koji se vrlo brzo oporavio i čekali smo nalaze patologije kao i nalaze koji su rađeni na eventualno prisustvo virusa.

Dana 22.11. u jutarnjim satima nakon provjere kafeza utvrđeno je da je mužjak Bjeloglavog supa -Jablan uginuo.

Želimo također da obavjestimo javnost da su danas pristigli nalazi sa patologije i nalazi za viruse gdje ptica nije bila pozitivna ni na jedan od potencijalo mogućih virusa (West Nill linija 1 i 2, Avijarnih paramikso virusa tip 1 kao i prisustvo ptičijih influenca A virusa) koje je radio Prof.dr Teufik Goletić.

Nakon patološkog pregleda ženke Lily donešeno je i mišljenje Doc.dr Amer Alić.

„Na osnovu makroskopse i mikroskopske slike mišljenja smo da je najvjerovatnije životinja uginula od posljedica trovanja.

Nažalost nismo u mogućnosti tvrditi tačan izvor trovanja niti identificirati toksičnu supstancu.“

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju javnosti da smo u zadnjih 20 dana primili veliki broj informacija koje su vezane za trovanje pasa i mačaka na širem području Mostara ali i Federacije BiH.

U razgovorima sa partnerskim organizacijama dobili smo također informacije da je trovanje životinja postalo uobičajeno i da se ovakvim radnjama mora stati u kraj.

Na kraju želimo poručiti građanima Bosne i Hercegovine da Novi val nastavlja sa projektom vraćanja Bjeloglavih Supova u Bosnu i Hercegovinu i da nas ovakve stvari sigurno neće obeshrabriti.

Želimo da se zahvalimo svim dobrim ljudima koji su direktno ili indirektno bili sve ovo vrijeme sa nama i pružali nam podršku”, navode iz Udruženja.

Posted by on 2018-11-23. Filed under Blagaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login