Uhapšen glasnogovornik Al Qaide Adam Gadahn

Adam Gadahn

Adam Gadahn

Agenti pakistanske obavještajne službe uhapsili su Adama Gadahna (31), glasnogovornika Al-Qaide rođenog u SAD-u, u operaciji u gradu Karačiju, javila je u nedjelju agencija Associated Press (AP), pozivajući se na izjave dvojice pakistanskih časnika i vladinog dužnosnika.

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon nedavnog pritvaranja nekoliko zapovjednika afganistanskih Talibana u Karačiju, potvrdili su američki izvori uz uvjet da ostanu neimenovani, jer nisu ovlašteni za objavljivanje informacija.

Gadahn, koji je odrastao je na farmi koza u Riverside Countyu, u Kaliforniji, prešao je na islam dok je živio u SAD-u a 1998. se preselio u Pakistan, prema navodima FBI-a. Obuku Al-Qaide pohađao je šest godina kasnije, a služio je kao prevoditelj i konsultant za grupu.

Bio je glasnogovornik Al-Qaide za engleski jezik. FBI-a je 2004. izdao potjernicu za njim, uz jedan milion dolara nagrade za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja ili osude.

Gadahn je objavljivao video poruke i pozive na uništenje Zapada i na napade na ciljeve u SAD-u. Najnovija je objavljena u nedjelju, u kojoj poziva američke muslimane da se ugledaju na oficira Nidala Hasana, koji je ubio 13 američkih vojnika u Fort Hoodu, u Teksasu.

Američki sud optužio je Gadahna za izdaju 2006., čime je postao prvi Amerikanac suočen s takvom optužbom u više od 50 godina. Ako bude proglašen krivim može biti osuđen na smrtnu kaznu.

Također je bio optužen u dvije tačke za pružanje materijalne podrške stranim terorističkim organizacijama.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login