Ukidanje ograničenja ne znači kraj epidemije ni u jednoj zemlji

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da zemlje koje planiraju da ublaže mjere restrikcija zbog pandemije korona virusa treba da budu spremne da brzo reaguju u slučaju novog porasta broja oboljelih.

koronavirus
koronavirus

On je na virtuelnom sastanku ministara zdravlja G20 rekao da je “ohrabren” činjenicom da neke zemlje počinju da planiraju kako da ublaže ograničenja.

Međutim, kako je rekao, “ukidanje ograničenja ne znači kraj epidemije ni u jednoj zemlji – to je samo početak sljedeće faze”.

U ovoj sljedećoj fazi je od vitalnog značaja da sve zemlje osiguraju da imaju sposobnost otkrivanja, testiranja, izolacije i brige za svaki slučaj Covid-19 i praćenje svakog kontakta, kao i da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi budu sposobni da odogovore na svaki porast broja slučajeva, rekao je šef SZO.

On je također izrazio zabrinutost zbog rastućeg tempa pandemije u siromašnim državama kojima nedostaju resursi da se izbore sa velikim epidemijama.

Posted by on 2020-04-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login