Ukraden dio freske iz Pompeja

Pompeji

Pompeji

Dio freske iz antičkog rimskog grada Pompeja otkinut je i ukraden prošle sedmice, objavila je uprava tog arheološkog lokaliteta.

Dužnosnici su kazali da su lopovi s lokacije, poznate kao Kuća Neptuna i Amfitrite, otkinuli 20 cm širok dio freske koji prikazuje božicu Artemidu.

Dio Pompeja u kojemu se nalazi ta lokacija trenutno nije otvoren za javnost.

Krađa se dogodila 12. marta, a policija je dosad vijest o nestanku dijela freske držala u tajnosti kako ne bi ugrozila istragu. Policija je slučaj opisala kao osobito delikatan. Najnovija krađa dogodila se samo dvije sedmice nakon što se urušio dio zida u Pompejima.

Pompeji, jedna od najpopularnijih talijanskih znamenitosti, očuvani su zahvaljujući pepelu iz vulkanske erupcije 79. godine naše ere. Antički grad koji se nalazi nedaleko od Napulja ponovno je otkriven u 18. stoljeću.

Pompeji su postali simbol desetljeća lošeg upravljanja talijanskom kulturnom baštinom, nakon što je niz urušavanja i drugih incidenata izazvao zabrinutost međunarodne stručne javnosti.

Posted by on 2014-03-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login