Ukrajina i Poljska uložile 30 milijardi eura u organizaciju Eura

Euro 2012Domaćini Europskog nogometnog prvenstva Poljska i Ukrajina uložile su ukupno 30,2 milijarde eura u organizaciju skorašnjeg prvenstva.

To je dovelo do velikog rasta kapitalnih investicija i ublažavanja negativnih efekata financijske krize, a najveći dio uloženog novca potrošen je na infrastrukturu i sportske objekte.

Poljske investicije su iznosile 19,8 milijardi eura, od čega se 86 posto odnosilo na modernizaciju transportne infrastrukture (ceste, gradski prijevoz, željeznica i aerodromi).

“To može privući više stranih direktnih investicija, jer je loša infrastruktura bila najvažniji faktor koji je demotivirao investicije u Poljskoj”, objašnjava Birgit Niessner, glavni analitičar za makroekonomska pitanja i instrumente sa fiksnim prihodom u CIE u Erste Grupi.

“Pored toga, organizatori su uspjeli smanjiti dio investicija u sportsku infrastrukturu na ispod 10 posto, što je veoma važno, jer se ogroman kapacitet sportskih objekata pokazao kao najveći problem sa kojim se organizatori obično nose nakon ovakvog velikog događaja”, zaključuje Niessner.

Od svih investicija, 31 posto financirano je iz sredstava EU. Analitičari Erste banke očekuje da Poljsku i Ukrajinu tokom turnira posjeti oko milion turista, od kojih će svaki u prosjeku ostati tri ili četiri noći i potrošiti oko 800 eura.

Posted by on 2012-05-25. Filed under Ekonomija, EURO, Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login