Ukrajina zabranila postavljanje šatora i bina na protestima

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je nekoliko zakona kojima će biti zabranjeni određeni vidovi antivladinih demonstrancija u toj zemlji.

Na internet stranici predsjednika Ukrajine navedeni su svi propisi koje je ukrajinski parlament jučer usvojio i naglašeno da je predsjednik države potpisao set zakona koji se odnose na zabranu protesta u toj zemlji.

Tako je najnovijim zakonima u toj zemlji zabranjeno i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, što se mogle često vidjeti na antivladinim protestima nakon što je vlada te zemlje prošle godine odbila potpisati trgovinski sporazum sa Evropskom unijom (EU).

Novim zakonima su predviđene zatvorske kazne i do 15 godina za kršenje javnog reda i mira.

Inače, na centralnom Trgu nezavisnosti u glavnom gradu Kijevu okupilo se još nekoliko stotina antivladinih demonstranata.

Masovni protesti u Ukrajini izbili su u novembru 2013. godine, nakon odluke predsjednika Janukoviča da zamrzne veze sa EU i da se umjesto toga okrene snažnijoj saradnji s Rusijom.

Posted by on 2014-01-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login