Ulični festival aktivizma Vreva počinje u petak!

Vreva Počelo je odbrojavanje do početka prvog Uličnog festivala aktivizma Vreva, pokrenutog od strane platforme za aktivizam – LICEULICE, koji će biti održan 21. i 22. septembra u parku Terazijska terasa i okolini.

Posetioci festivala biće u prilici da tokom dva festivalska dana budu učesnici u kulturno-aktivističkim akcijama, koje u sklopu bogatog, raznovrsnog i konceptualno objedinjenog programa, nastoje da pokrenu dobre promene za sve. Kroz veliki broj aktivnosti i na više gradskih lokacija, preko tri stotine učesnika imaće priliku da predstave svoj rad i ideje.

U petak, 21. septembra, istovremenim dešavanjima na različitim lokacijama biće simbolično obeležen početak svega što Vreva po prvi put donosi na ulice Beograda. U Uličnoj galeriji (kod Bezistana) grafiti umetnici započinju crtanje murala, Zelena inicijativa će flash mob akcijom u 17h u Knez Mihailovoj ulici ukazati na važnost reciklaže i povesti posetioce u epicentar festivala – park Terazijska terasa, gde počinju mnoge programske aktivnosti.

Ulične izložbe, Snaga ulice i Glas ulice, nastale u saradnji sa Zelenom inicijativom i Hausing centrom, u Knez Mihailovoj ulici i kod Terazijske česme, ukazuju na važnost sakupljača sekundarnih sirovina i položaj beskućnika u našoj zemlji.

Tokom prvog festivalskog dana, posetioci će imati priliku da na glavnoj festivalskoj lokaciji, parku Terazijska terasa, vide performans Nevidljivi u režiji Vere Erac i Mirele Pavlović. U večernjim satima, u saradnji sa Pesničenjem, pesnici će na glavnoj festivalskoj bini, pod otvorenim nebom, recitovati svoje stihove, dok će nešto kasnije, na istom mestu, svoj aktivistički glas Vrevi dati bendovi Ex>Misha, Midica&The Absent friends, Duboka ilegala i kantautor Daniel Kovač.
S prvim sumrakom, tokom oba festivalska dana, ljubitelji dokumentarnog i angažovanog filma, imaće priliku da pogledaju izbor filmova u okviru selekcija Slobodna zona, Makedonski film i Čija su ljudska prava?, kao i filmove iz selekcije pod nazivom Filmski izleti.

Pravo usijanje na Vrevi očekuje se drugog dana,  kada će na repertoaru biti svi programi. Sve će početi u 11 h prepodne,  kada će publiku na velikoj bini zagrejati bendovi  Street Face, Rima Roma, GRUBB, KP2, Žuti tranzistor, EPP. Članove ovih sastava većinom čine mladi koji već sada kroz muziku i tekst izražavaju svoj kritički stav. U istom maniru je i Dečje pesničenje, kao i forum predstava Pobuna ljubavi mlade glumačke grupe iz Niša, koja na različite načine postavlja prava pitanja o problemima sa kojima njeni autori odrastaju.

U ritmu promena, tokom dana i večeri, na glavnoj festivalskoj bini sviraće i Svetonazori, Debeli biciklisti, Horkestar, Muha Blackstazy, OFF improv: Goethe-Guerilla & Đubrofonijski orkestar, Krš, MC Kopy Kat, Bicikl, a u pauzama muzika, sa kasete i diskete Halbstar i Umbra. Ulični performans Umorne!, u izvođenju trupe Act woman, uvodi u program važno pitanje nasilja nad ženama, a talentovani stand up komičari iz organizacije Standup.rs će na šokantan i duhovit način zabaviti, alarmirati i edukovati publiku.

Kroz programsku celinu BEZ RECESIJE (ulična ekonomija), Vreva će ove godine ukazati na neiskorišćene mogućnosti malo-preduzetničke uslužne delatnosti, poznate pod imenom ulična hrana i predstaviti produkciju ručno rađenih predmeta od recikliranih materijala. Beogradski restorani Iguana, Čobanov odmor, Zorba i India osmislili su kako posetioce da inspirišu varijacijama ukusa i mirisa.  Kreativne radionice reciklaže i bazar reciklažnih predmeta, organizovane u saradnji sa Reciklašarom i udruženjem Kroz prozor Fabrika, naučiće sve zainteresovane kako da od recikliranih materijala naprave upotrebne predmete.

Čiji je javni prostor i kako se koristi, ko su beskućnici i kako su to postali, biće teme RAZGOVORA U PARKU u subotu popodne, kada svi posetioci mogu da se uključe i sa inspirativnim govornicima  pokušaju da dođu do rešenja za neke od važnih problema zajednice.

U okviru VREVAKCIJA, na festivalu će se odviti još niz događaja u slavu ulice i aktivizma. Pokretač festivala Liceulice predstaviće novi broj magazina. Budi muško klubovi i Liceulice, predstaviće rezultate radionica koje su realizovali tokom letnjeg perioda, a u cilju demarginalizacije Roma. U saradnji sa Bitef polifonijom i programom participativne umetnosti pod nazivom Lice mesta, posetioci će drugog dana od 17h, sa Kosančićevog venca kao polazne tačke, imati priliku da učestvuju u radionici koja ima za cilj da iz učesnika izvuče kreativne odgovore na doživljaj zanemarenih javnih prostora u njihovom okruženju.

Organizatori pozivaju posetioce da ponesu staru majicu ili ceger, jer će se Vreva i ARTifACT potruditi da ih, štampanjem aktivističkih poruka, pretvore u nešto sasvim novo. U subotu u 17h, u okviru akcije Ulice za bicikliste, sa Terazijske česme počeće gradska biciklistička vožnja obilaska svih lokacija festivala Vreva. Telekom Srbija će na interaktivan i zanimljiv način predstaviti konkurs Uradi nešto!, koji je pokrenut kako bi omogućio građanima Srbije da urade nešto što je dobro za širu zajednicu. Na festivalu će posetioce uličnim plesovima zabaviti i Plesni centar MLADOST, a svoje aktivnosti predstaviće i grupa Ide, Centar za promociju zdravlja, udruženje Plavi krug, Udruženje za reviziju pristupačnosti i Sekopak.

U subotu uveče na All That Bass žurci u KC Grad učesnici festivala, zajedno sa posetiocima zatvoriće Festival.

Vreva Festival pokreće LICEULICE – platforma aktivizma. Realizuje se u okviru istoimenog projekta  i uz podršku Švajcarskog programa za kulturu na zapadnom Balkanu, u partnerstvu sa organizacijama Tačka komunikacije i Smart Kolektiv. Podršku pružaju kompanije Telekom Srbija i Coca-Cola Hellenic.

Čekamo vas na onoj strani ulice gde se već zna da su promene potrebne i moguće, ali i da mnogo toga zavisi od svih nas!

Festival Vreva kompletan program

Posted by on 2012-09-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login