Umjerena konzumacija alkohola jača imunitet

 alkoholNova studija je pokazala da umjereno konzumiranje alkohola može ojačati imunitet i učiniti vakcine djelotvornijim, odnosno povećati sposobnost tijela da se bori protiv infekcija, javio je CBS.

Naučnici se nadaju da će ova studija pomoći u povećanju djelotvornosti vakcina i dovesti do boljeg razumijevanja načina rada imunološkog sistema.

Ranije studije su već pokazale da je umjerena konzumacija alkohola povezana s nižom stopom smrtnosti. Međutim, ovo je prvi put da je neka studija pokazala kako svjesno umjereno konzumiranje alkohola može pojačati imunološku reakciju na vakcinu.

Studija je provedena među životinjama koje su naučnici prvo vakcinisali, a zatim su im omogućili pristup alkoholu. One koje su ga konzumirale umjereno pokazale su pojačanu reakciju na vakcinu.

“Kod prosječnih osoba, čaša vina uz večeru, čini se, poboljšava zdravlje i pogotovo stanje kardiovaskularnog sistema, a sad tome možemo dodati i imunološki sistem”, rekao je autor studije, profesor Ilem Mesudi, za “Daily Mail”.

Posted by on 2013-12-29. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login