Umjetnica Merima Ključo prenosit će znanje studentima sarajevskog Instituta MTM

Merima Ključo

Merima Ključo

Nakon nedavnog povratka u Sarajevo svjetski priznata umjetnica Merima Ključo, harmonikašica, predavat će pri Institutu za muziku, teatar i multimediju u Sarajevu.

Ključo je izrazila zadovoljstvo što će imati priliku da prenosi znanje svima koji žele da nauče svirati harmoniku.

– Sretna sam i da je inicijator ove škole upravo iMTM, čiji svestrani rad izuzetno cijenim – ističe Ključo i dodaje da je škola namijenjena svim ljubiteljima harmonike, od početnika do profesionalaca, koji žele upoznati različite muzičke stilove.

Pored adrese u Los Angelesu i Amsterdamu, Merima Ključo od sada boravi i u našoj zemlji. Završila je studij harmonike u Holandiji, a specijalizirala se na području savremene muzike na Univerzitetu za umjetnost u Bremenu kod čuvene solistice Margit Kern.

Gostujući je profesor na uglednoj američkoj ljetnoj akademiji ”Yellow Barn” u Vermontu i Skype profesor na Univerzitetu u New Orleansu. Osim koncertiranja, bavi se komponovanjem, aranžiranjem i produciranjem a autorica je i dvije knjige kompozicija za harmoniku sa tradicionalnim melodijama stočne Evrope.

Kao solistica nastupila je u ansamblima kao što su MusikFabrik, Asko/Schönberg Ansamblom, te s orkestrima poput Škotskog Kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra holandskog adija – saopćeno je iz Institutu za muziku, teatar i multimediju u Sarajevu.

Posted by on 2017-02-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login