Umjetnička galerija BiH: Sarajevo most kultura 2014.

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Što se radilo u protekloj i što se planira raditi u ovoj godini su javnosti prezentirali Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, i Maja Abdomerović, kustosica zadužena za programsku djelatnost.

Realizirani planovi

“Ono što na početku želim reći, jeste da rezultat i dometi UGBiH u prošloj godini otprilike su obrnuto srazmjerni društvenoj brizi za status Galerije i status kulture u BiH. Javnost dobro zna da je Galerija jedna od onih sedam institucija koje i dalje nemaju osnivača, nemaju budžet itd., međutim mi nismo sebi dozvolili da ne robujemo toj činjenici”, kazao je Krsmanović, dodajući da su je odlučili ignorirati koliko je više moguće, napravili su jedan ozbiljan, respektabilan plan i “sa zadovoljstvom mogu reći da smo ga realizovali”. A taj plan je onaj sadržajni, ono što je prezentirano kao izložbe i onaj poslovni.

Prije nešto manje od dvije godine, kazao je Krsmanović, zatekao je situaciju gdje uposlenici nisu primili 12 plaća, te da su taj zaostali dug, iako nisu imali sredstava ni iz jednog budžeta, uspjeli tijekom prošle godine smanjiti za četiri plaće aplicirajući na projekte itd., te da se nada da će u ovoj godini uspjeti još više dinamizirati i skratiti taj rok.

Što se tiče ove godine Krsmanović je, između ostalog, kazao da je Vlada Federacije pet od sedam institucija od značaja za BiH uvrstila u federalni budžet “sa sredstvima koja doduše nisu dostatna da se opstane u ovoj godini, ali su dragocjena, otprilike negdje polovinu sredstava od neophodnih za opstanak tokom godine imamo rezervisano u budžetu Federacije, a u dogledno vrijeme očekujemo i imenovanje privremenih upravnih odbora, tako da bi to bio put ka rješenju statusa.”

Posebno je istaknuo projekt “Stalna u pokretu – Retrospectrum”, njihovu stalnu postavku koju su prezentirali u 13 gradova BiH i s obzirom na to iskustvo i u narednom periodu će nastojati da izlaze u susret likovnoj publici u drugim gradovima. Također, bilo je riječi i o 15-ak realiziranih izložbi, kao i o međunarodnim aktivnostima, gdje treba navesti prezentiranje izložbe “Prostor – Oblik” u Magdeburgu (Njemačka) prošle, a koja će ove godine biti prezentirana i u Innsbrucku…

U protekloj godini uspjelo se osigurati i fizičku zaštitu objekta, premjestiti restauaratorsku radionicu iz neuvjetnih prostora, te će na kraju svoga izlaganja, među ostalim, Krsmanović kazati da je zadovoljan onim što su uradili u prošloj godini i da u ovu ulaze sa prilično optimizma.

Popunjeni termini

Maja Abdomerović, najangažiranija je oko centralnog projekta u ovoj godini pod nazivom “Sarajevo most kultura 2014.”, odnosno obilježavanje 2014. godine kao stogodišnjice početka I sv. rata, gdje će UGBiH dati svoj puni doprinos, naglasila je da su već u drugoj polovici prošle godine imali skoro popunjene termine za ovu  godinu, godinu koja Sarajevo stavlja u centar kulturnih dešavanja u Evropi. U UGBiH će se desiti neke najznačajnije izložbe posvećene tom jubileju i u tim projektima glavni partner bit će Austrija i Grad Beč. Istaknula je izložbu “Dostojanstvo čovjeka” (izložba Grada Beča, UGBiH i Kuće umjetnosti iz Berna), koja će biti otvorena 28. lipnja, a u ožujku će biti prezentirana bečkoj publici. Također, bilo je riječi i o ponovnoj prezentaciji Kolekcije Ferdinanda Hodlera u Bernu, o četiri izložbe u Pragu bh. umjetnika koji su bili praški đaci, o izložbi starih fotografija Instanbula u UGBiH… a u pripremi je i stalna nova postavka.

Posted by on 2014-01-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login