Umjetnička galerija BiH ugostila izložbu radova Sigmara Polke

Umjetnička galerija, BiH

Umjetnička galerija, BiH

Umjetnička galerija BiH ugostila je izložbu radova jednog od najznačajnijih njemačkih umjetnika Sigmara Polke, nazvanu “Muzika nepoznatog porijekla”.

U galerijskom prostoru izloženo je nekoliko desetaka Polkinih radova, za koje likovni kritičari ocjenjuju da odišu ironijom i satirikom, kao odgovor na američki pop-art. Postavka je upotpunjena performansom studenata  Muzičke akademije u Sarajevu.

Posjetioce je pozdravio direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, naglašavajući da je riječ o jednoj od najznačajnijih izložbi uopšte postavljenih u ovoj galeriji.

– Ponosni smo i počašćeni što je ova izložba postavljena ovdje, zahvaljujući Goethe institutu i Njemačkoj ambasadi u BiH. Polke je jedno od najvećih imena njemačke, ali i evropske likovne scene – kazao je on.

Direktorica Goethe instituta u BiH Charlotte Hermelink naglašava da Sigmar Polke ima nešto što Njemcima često nedostaje – smisao za humor i predivnu ironiju.

– Na koji način nastaje ironija u Polkinim djelima? Tako što se osnova, boje, figure i naslov uopšte ne poklapaju, čime nam oduzima ugodni smisao i izaziva nas – kazala je ona.

Podvukla je da je Polke prvo umjetničko djelo naslikao sa šest godina, a bio je to bombarder iz kojeg su ispadale svastike.

Amila Ramović sa Muzičke akademije Sarajevo smatra da je riječ o djelima jednog od najznačajnijih evropskih umjetnika u posljednjih pola stoljeća, te da je BiH postavkom ove izložbe postala istinski dio savremene evropske umjetničke scene.

Ona podvlači da se Polkeovo stvaralaštvo uvijek nalazilo na granici između stvarnog i fantazije, fizičkog i metafizičkog, a da upravo taj međuprostor predstavlja muzika.

Izložba će biti otvorena do 25. marta.

Posted by on 2015-03-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login