Umjetnička galerija BiH zatvorena od 1. septembra

Umjetnička galerija, BiH Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, najstarija bh. institucija koja se bavi likovnom umjetnošću, od 1. septembra će biti zatvorena za javnost, potvrdila je Feni kustosica Galerije Ivana Udovičić.

Ova galerija, osnovana 1946. godine, bit će zatvorena zbog niza problema s kojima se bori već 15 godina zajedno s ostalih šest kulturnih institucija od značaja za državu čiji status do danas nije riješen.

“Umjetnička galerija BiH je već četiri mjeseca bez direktora, jer je dosadašnja direktorica Meliha Husedžinović otišla u penziju, a nema ni Upravnog odbora, te time i nikakve legalne osnove za normalno funkcioniranje”, kazala je Udovičić.

Ona navodi da su problemi s kojima se suočava spomenutih sedam institucija samo dio od svih koje u svakodnevnom radu ima ova galerija.

“S ovom odlukom samostalno izlazimo u javnost, jer smo specifičniji u odnosu na ostalih šest institucija kulture”, navela je Udovičić.

Čelnici Umjetničke galerije BiH sutra će poslati zvanične dopise ministarstvima kulture Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te drugim nadležnim institucijama kako bi ih informirala o zatvaranju ove institucije.

Više detalja će biti saopćeno na zvaničnoj konferenciji za medije zakazanoj za 1. septembar.

Umjetnička galerija BiH danas čuva više od 6.000 umjetničkih djela, što je čini jedinstvenom institucijom na prostoru BiH, a njihovim brojem parira brojnim muzejima u regionu i šire.
Bosanskohercegovačka umjetnost, Međunarodna kolekcija donacija, Jugoslovenska umjetnost, Ferdinand Hodler, Ikone, Kolekcija fotografija i Likovni arhiv “NADA”, samo su neke od važnih kolekcija ove galerije.

Osim ovog fundusa, UGBiH sadrži i bogato odjeljenje dokumentacije i biblioteke, važan centar za naučno istraživački rad, posebno iz oblasti bh. umjetnosti. Jedinstvena je i po restauratorskoj radionici, koja je opremljena najsavremenijom opremom u BiH.

Posted by on 2011-08-25. Filed under Izdvojeno, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login