Umjetnička galerija donosi izložbu o nematerijalnoj kulturnoj baštini u FBiH

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Udruženje za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” danas će u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu organizirati izložbu pod nazivom “Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Na toj multimedijalnoj izložbi kroz fotografiju, video materijale i pojedine predmete izrađene različitim tradicionalnim tehnikama s pratećim tekstom predstavlja se dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnog kulturnog naslijeđa/baštine Federacije BiH.

To su konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevi, običaj košenja u Kupresu, ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja “u tri” u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Eksponati na izložbi su iz Etnografske zbirke Samostana-duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. Među izlošcima će se moći vidjeti i stara, rukom izrađena, bosanska djevojačka soba, koju je izradio Hamdija Kadić (1896 – 1989) iz Konjica poznat po tome da je odbijao koristiti strojeve i namještaj izrađivao ručno.

Uz toj sobu bit će izložena i jedna od najvećih keranih čipki koju je izradila Edina Brka iz Tešnja.

Izložbu će postaviti Zvonko Martić, a autor fotografija je Jasmin Fazlagić. Gosti izložbe su predstavnici lepoglavskog čipkarstva, čipke koja je na UNESCO Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, saopćeno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Posted by on 2018-06-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login