Umjetnička galerija: Izložba “Zbirka u zbirci” s 250 umjetnina

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija BiH

Bosanskohercegovački zubar i kolekcionar Mirko Komosar sakupio je oko 250 djela vrhunskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i regije. Njegovu vrijednu kolekciju otkupila je Umjetnička galerija 1971. godine, a javnosti je predstavljena sinoć na izložbi “Zbirka u zbirci”.
Kustosica Galerije Ivana Udovičić kazala je okupljenima na otvaranju izložbe da se radi o jednom od najvećih dragulja čitave kolekcije Umjetničke galerije BiH.

“Imamo mnogo djela i malo prostora. Namjerno smo to prezentirali ovako da bi do izražaja došlo bogatstvo koje je prikupio zubar iz Sarajeva, prijatelj umjetnika i poznavalac umjetnosti koji je imao jako dobro oko za pronaći pravu sliku” dodala je Udovičić.

Zahvaljujući takvoj osobi neke od antologijskih slika, istakla je, ne samo za ovu galeriju i ne samo za BiH nego i za cijeli region, nalazi se upravo u ovoj kolekciji koja je cjelokupna otkupljena i zbog čega je kao takva i sačuvana.

Autorica izložbe Ana Đikoli pojasnila je da je ovih 250 umjetnina pomoglo bogaćenju fundusa Umjetničke galerije koja do sada ima 6.000 djela, dodajući da se radi o velikom i značajnom otkupu, a iako su djela iz kolekcije do sada izlagana na brojnim izložbama, ovo je prvi put da se Zbirka Mirko Komosar u cijelosti predstavlja javnosti.

“Komosar je kroz prijateljstvo s brojnim umjetnicima uspio doći do veoma značajnih djela koja su pomogla da se uspostavi cjelina kroz koju se donekle može pratiti sama historija umjetnosti BiH, ali tu su i izvanredna djela hrvatske moderne”, naglasila je Đikoli.

Napomenula je i da izložba ima tematsku dimenziju s nastojanjem da simulira ambijent doma privatne kolekcije i podijeljena je u nekoliko tematskih cjelina, karakterističnih za privatne kolekcije, pejzaži, mrtva priroda, aktovi i portreti, a to je većinom i ono što zanima i privlači privatne kolekcionare.

Na izložbi su predstavljena djela: Ljube Babića, Berte Baruh-Kamhi, Vladimira Becića, Adele Ber-Vukić, Jovana Bijelića, Vlahe Bukovca, Voje Dimitrijevića, Nevenke Đorđević-Tomašević, Roberta Frangeša Mihanovića, Koste Hakmana, Otona Ivekovića, Paje Jovanovića, Gabrijela Jurkića, Ante Kostovića, Lujze Kuzmić-Mijić, Ljube Laha, Franje Likara, Celestina Medovića, Karla Mijića, Marija Mikulića, Omera Mujadžića i Romana Petrovića.

Izložba će biti otvorena do 6. augusta, ali će je kustosi Umjetničke galerije BiH vratiti krajem jeseni kada će biti duže vrijeme otvorena, a popratit će je tada i prigodan katalog.

Posted by on 2018-07-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login