Umro Tadeusz Mazowiecki, prvi postkomunistički lider Poljske

Tadeusz Mazowiecki

Tadeusz Mazowiecki

Prvi nekomunistički premijer u centralnoj i istočnoj Evropi od okončanja Drugog svjetskog rata, Tadeusz Mazowiecki, umro je u ponedjeljak u 86. godini života.

Mazowiecki je rođen u Plocu u centralnoj Poljskoj 1927. godine, a postao je prvi premijer Poljske nakon održavanja historijskih pregovora pod nazivom Okrugli sto i izbora 1989. godine koji su doveli do okončanja komunističke vladavine.

Mazowiecki, kršćanski demokrata, služio je na funkciji premijera do decembra 1990. godine, podsjećaju lokalni mediji.

Mazowiecki je poticao iz poljske plemićke porodice i studirao je pravo na Univerzitetu u Varšavi.

Od 1945. do 1955. godine, bio je član katoličke organizacije PAX, koja je bila pod kontrolom komunista, ali je kasnije izbačen jer se smatralo da je bio u internoj opozicionoj grupi.

Zatim je 1957. godine s drugima osnovao Catholic Intelligentsia Club i postao je urednik magazina “Wiez”.

Od 1981. godine, bio je prvi urednik opozicionih sedmičnih novina “Tygodnik Solidarność” (Sedmičnjak solidarnosti), koje su zabranjene kada su komunisti uveli vojni zakon u decembru 1981. godine.

Mazowiecki je uhapšen tokom racija i jedan je od posljednjih oslobođenih zatvorenika u decembru 1982. godine.

Postao je jedan od glavnih pregovarača trgovačkog sindikata Solidarnost tokom pregovora Okruglog stola 1989. godine i prvi poljski nekomunistički premijer u septembru iste godine nakon što mu je novoizabrani parlament izglasao povjerenje.

On je također postao specijalnim izaslanik UN-a za ljudska prava na području bivše SFRJ.

No, 1995. godine nakon genocida u Srebrenici podnio je ostavku na tu dužnost u znak protesta zbog brojnih pogrešaka međunarodne zajednice koje su kumovale tragediji Srebrenice.

Bio je član donjeg doma poljskog parlamenta za stranku Unija slobode desnog centra. Također se zalagao za pridruživanje Poljske Evropskoj uniji i veće integriranje Evrope.

Posted by on 2013-10-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login