UN: Dramatično smanjenje populacije u jugoistočnoj Evropi

Dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, većinom zbog iseljavanja mladih, ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne zaštite, upozorili su Ujedinjeni narodi.

napuštanje, odlazak, putovanje

Prema posljednjoj procjeni UN-a, devet od deset država kojima najbrže pada broj stanovnika u istočnoj je i jugoistočnoj Evropi, rekla je za Reuters Allana Armitage, direktorica Populacijskog fonda UN-a za istočnu Evropu i srednju Aziju.

UN procjenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije te da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim desetljećima.

Održivost sistema socijalne zaštite

“Zbog nižeg nataliteta i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari. Za razliku od zapadne Evrope, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika”, rekla je Armitage.

U većini zemalja jugoistočne Evrope između 1995. i 2035. udio osoba starijih od 65 godina u populaciji bit će dvostruko, a u nekima i trostruko veći, procjenjuje UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzija, navodi Armitage.

Smatra da su bolja zaštita djece, fleksibilnije radno vrijeme, porodiljski dopust za oba roditelja neka od rješenja za tretiranje demografskog problema.

Posted by on 2019-10-22. Filed under Magazin, Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login