UN je protiv smrtne presude

UN
UN

UN  su protiv smrtne kazne i više puta su ovaj svoj stav iznosile u javnost, kazao je danas glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Martin Nesirky.

Odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije, Nesirky se osvrnuo na izvršenje smrtne kazne zamjeniku generalnog sekretara Partije jemaat-i islami u Bangladešu Abdulkadira Molle, istakavši kako su stavovi generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o smrtnoj kazni već svima poznati.

“Ujedinjene nacije su protiv izvršavanja smrtnih presuda. Ovaj svoj stav isticali smo kako sada u slučaju Bangladeša, tako i u drugim povodima”, kazao je Nesirky.

Podsjetivši na jučerašnji telefonski razgovor generalnog sekretara Bana s predsjednikom i premijerom Bangladeša, Nesirky nije želio odgovoriti na pitanje da li je Ban savjetovao ili ne bilo šta u vezi izvršenja smrtne presude Abdulkadiru Molli.

U jučerašnjem pisanom saopštenju Generalnog sekretarijata UN-a navodi se da je Ban razgovarao s predsjednikom i premijerom Bangladeša, te da je tom prilikom sagovornicima rekao kako u predizbornom periodu u Bangladešu probleme trebaju rješavati putem dijaloga.

U saopštenju se ne navodi da li je izvršenje smrtne presude Abdulkadiru Molli bilo tema razgovora.

Posted by on 2013-12-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login