UN: Klimatske promjene donijeti će novi ‘aparthejd’, najveći teret snositi će siromašni

Svijet je na putu prema “klimatskom aparthejdu” u kojem će bogati kupovati izlaz iz najgorih posljedica klimatskih promjena dok će siromašni snositi najteži teret, navodi se u UN-ovu izvještaju.

suša
suša

Izvještaj, koje je UN-ovu Vijeću za ljudska prava predao njegov posebni predstavnik za krajnje siromaštvo Philip Alston, zaključuje da bi poslovni svijet trebao igrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, ali i da se na njega ne može osloniti da se brine za siromašne.

“Preveliko oslanjanje na privatni sektor moglo bi dovesti do scenarija klimatskog aparthejda u kojem bogati plaćaju kako bi izbjegli prevelike vrućine, glad i sukobe, dok je ostatak svijeta prepušten patnji”, napisao je Alston.

Naveo je kao primjer ranjive Njujorčane koji su ostali bez struje ili zdravstvene skrbi kada ih je 2012. pogonio uragan Sandy, dok su “sjedište Goldman Sachsa štitili deseci hiljada vreća s pijeskom i imalo je struju iz svojeg generatora”.

Isključivo oslanjanje na privatni sektor za zaštitu od ekstremnih vremenskih prilika i porasta razine mora “gotovo bi jamčilo masivna kršenja ljudskih prava, pri čemu bi bogati bili zbrinuti, a najsiromašniji bi bili zaboravljeni”, napisao je.

“Čak i u najboljem scenariju, stotine miliona ljudi suočile bi se s nesigurnošću u opskrbi hranom, prisilnom migracijom, bolestima i smrti.”

“Države su prešle preko svakog naučnog upozorenja i praga, a ono što se nekoć smatralo katastrofalnim upozorenjem sada izgleda kao najbolji scenarij.”

Do 1980. SAD je, na primjer, doživio 214 vremensku i klimatsku katastrofu koja je stajala milijardu dolara ili više, a ukupno 1,6 biliona dolara.

Posted by on 2019-06-25. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login