UN-ov izvjestilac optužio Izrael za etničko čišćenje

Richard Falk

Richard Falk

Izvjestilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava Richard Falk optužio je Izrael za “etničko čišćenje” zbog protjerivanja Palestinaca iz istočnog Jerusalema i izrazio je sumnju da bi izraelska vlada mogla prihvatiti palestinsku državu sudeći prema trenutnom raspoloženju.

Govorio je protiv prekidanja pauziranih pregovora i ubrzanja izraelskog naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu za šta Palestinci kažu da smanjuje njihovu nadu za uspostavljanje stabilne države.

Izrael kaže da je odbijanje Palestinaca da priznaju jevrejsku državu glavna prepreka.

Američki predsjednik Barack Obama je ove sedmice izvršio pritisak na palestinskog kolegu Mahmuda Abasa da pomogne u prekidanju zastoja, kazavši da obje strane moraju preduzeti političke rizike prije 29. aprila, roka za postizanje okvirnog sporazuma.

Falk, specijalni izaslanik UN-a za ljudska prava na palestinskim teritorijama, rekao je na pres-konferenciji da izraelske politike imaju “neprihvatljive karakteristike kolonijalizma, apartheida i etničkog čišćenja”.

– Svako novo širenje naselja i svaki incident uništavanja kuća je način da se situacija pogorša za palestinski narod – rekao je on.

Kada je upitan o optužbama za etničko čišćenje, Falk je rekao da je više od 11.000 Palestinaca izgubilo pravo na život u Jerusalemu od 1996. godine zbog izraelskog uvođenja zakona o prebivalištu prema kojem se favoriziraju Jevreji, a oduzimaju se dozvole za prebivalište Palestincima.

– Ovih 11.000 je samo vrh ledenog brijega jer mnogi su suočeni s drugim izazovima prava na prebivalište – dodao je on.

Ovo predstavlja dodatnu poteškoću “dugotrajne i proširujuće okupacije”, tvrdu Falk, stručnjak za međunarodno pravo i profesor emeritus na Univerzitetu Princeton u Sjedinjenim Državama.

Falk je rekao da Izrael ulaže sistematične napore u “promjenu etničkog sastava” istočnog Jerusalema tako što otežava Palestincima da tamo prebivaju dok podstiče širenje naselja koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom zakonu.

U prošlomjesečnom izvještaju, Falk ističe da izraelska politika ima jasne naznake “apartheida i segregacije” s de facto ankesijom dijelova teritorije, uskraćujući pravo Palestincima na samoopredjeljenje.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem 1967. godine tokom sedmodnevnog rata, a kasnije ga je aneksirao i proglasio vječitom, nepodjeljivom prijestolnicom u potezu koji nikada nije međunarodno priznat.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i Gazi, a istočni Jerusalem žele kao prijestolnicu. U 2005. godini, Izrael se povukao iz Gaze na čijem je čelu pokret Hamas koji se protivi Abasaovom pokretu Fatah.

U prošlosti, Izrael je žestoko negirao optužbe da protjeruje Palestince, optužujući ih za podsticanje antiizraelskog nasilja i odbijanja za sklapanje mira s Izraelom.

Posted by on 2014-03-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login