UN: Pandemija pogoršala stanje ljudskih prava

Viša zvaničnica Ujedinjenih naroda upozorava da je pandemija korona virusa produbila diskriminaciju i druga kršenja ljudskih prava, koja mogu podstaći sukob te povećala rizik od gubitka napretka u političkim i mirovnim naporima.

Rosemary DiCarlo izjavila je ispred Vijeća sigurnosti UN-a da je poziv generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa 23. marta na globalni prekid vatre kako bi se isporučila humanitarna pomoć tokom pandemije imao ohrabrujući početni odgovor.

Najavljena su privremena primirja u Kolumbiji, Ukrajini, na Filipinima i u Kamerunu, prenosi AP.

“Međutim, mnogi nisu nastavili primirje, što je rezultiralo pogoršanjem situacije na terenu”, rekla je ona.

DiCarlo je kazala da izaslanici UN-a u ratom razorenom Jemenu, Libiji i Siriji pokušavaju unaprijediti mirovne napore i postići prekid vatre.

Ukazala je na povećanu diskriminaciju, rastuće nasilje nad ženama kod kuće tokom mjera izolacije i “rastuća ograničenja na medije, građanski prostor i slobodu izražavanja”.

“Platforme društvenih medija koriste se za širenje dezinformacija o pandemiji. Također je zabilježen porast stigme i govora mržnje, posebno protiv migranata i stranaca”, kazala je DiCarlo.

Posted by on 2020-09-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login