UN: SAD treba da ponovo razmotre primjenu smrtne kazne

smrtna kaznaGlasnogovornik Komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Rupert Colville izjavio je da su posljednja svirepa izvršenja smrtnih presuda u SAD-u pokazala da su svi raniji pozivi na ukidanje te prakse u SAD-u bili valjani i da ihCulville je na današnjem obračanju novinarima u sjedištu UN-a u Ženevi komentirao spornu praksu smrtnih presuda u SAD-u i istakao da su te prakse u posljednje vrijeme pokazale svu svirepost i zlo i da bi se to moglo tretirati grubim kršenjem međunarodnih pravnih normi.

Podsjetivši da je u utorak izvršena smrtna presuda Claytona Lockerta u Oklahomi i da je prilikom izvršenja došlo do nehumanog ponašanja prema osuđenm, Colville je ukazao na činjenicu da se u 32 američke države i danas primjenjuje smrtna kazna.

Naglasivši da se Ujedninjene nacije glasno protive smrtnim kaznama, Colville je kazao da su brojne organizacije UN-a i ranije pozivale vlasti SAD-a da još jednom preispita tu situaciju i ukine tu praksu.

Colville tvrdi da se i ovih dana ispostavila sva nehumanost primjene smrtnih kazni u SAD-u i dodao da bi vlasti te zemlje trebale hitno staviti moratorijum na tu praksu. treba uvažiti, javlja Anadolija.

Posted by on 2014-05-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login