UN sumnja u pravedno suđenje Assangeu

UN-ov izvještač za mučenje, Nils Melzer izrazio je bojazan da osnivač Wikileaksa Julian Assange neće imati pravedno suđenje u Sjedinjenim Američkim Državama koje su zatražile njegovo izručenje zbog informatičkog hakiranja., javlja AFP.

Julian Assange
Julian Assange

Melzer, koji je i profesor međunarodnog prava, ocjenjuje da Ekvador nije poštovao Assangeova “proceduralna prava” kada mu je ukinuo azil koji je uživao sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

“Mi, zajednica branitelja ljudskih prava, jako smo zabrinuti za temeljna prava gospodina Assangea. Jako smo zabrinuti jer se bojimo da ta prava neće biti poštovana kada bude izručen u Sjedinjene Američke Države. Najviše me brine mogućnost da bi mogao biti izručen SAD-u gdje je riječ o vrlo politiziranom slučaju”, rekao je Melzer.

Bude li izručen u SAD, na Assangea će se “primijeniti zakon o pritvoru koji vrijedi u SAD-u”, a neki dijelovi te prakse “vrlo su problematični”, upozorio je Melzer.

U Assangeovu slučaju “optužbe se odnose na nacionalnu sigurnost SAD-a, a u posljednjih desetak godine SAD se, nažalost, nije pokazao kao sigurna država kad je riječ o poštivanju zabrane mučenja” u sferi nacionalne sigurnosti, rekao je Melzer.

Assange je uhapšen u četvrtak ujutro te je izveden pred Westminsterski sud koji ga je proglasio krivim za kršenje uvjeta privremenog puštanja na slobodu, kažnjivo jednom godinom zatvora.

Ukidanje ekvadorskog državljanstva, izgon iz ambasade i zatim hapšenje koje je provela britanska policija “pokazali su da pravni propisi nisu bili poštovani”, rekao je Melzer.

“To jesu odluke koje neka država teoretski može donijeti. Međutim, u pravnoj državi, takve se mjere mogu donijeti u sklopu procedure u kojoj je moguć institut žalbe, a mi ovdje jasno konstatiramo da je sve provedeno skraćenim postupkom. Sve to ne ulijeva povjerenje da će (Asangeova) prava biti poštovana tokom budućeg sudskog postupka”, upozorio je.

Posebnim izvještačima UN-a mandat daje Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, ali oni ne govore u ime UN-a iako od svjetske organizacije primaju logističku pomoć.

Posted by on 2019-04-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login