UN: Trgovina djecom ne prestaje rasti u svijetu

trgovina djecomTrgovina djecom ne prestaje rasti na svjetskoj ljestvici, poslao je alarm Ured Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i zločina (OUNDC) u svom izvještaju za 2014. godinu objavljenom u ponedjeljak.

Maloljetnici predstavljaju većinu žrtava u Africi i na Bliskom istoku i u nekim zemljama poput Indije, Egipta, Angole i Perua, navodi se u izvještaju OUNDC-a koji se objavljuje svake dvije godine.

Djece i maloljetnih žrtava trgovine bilo je samo 20 posto u periodu 2003.-2006. godine, navodi organizacija.

U svijetu je 70 posto žrtava trgovine ženskog spola, dok ih je prije deset godina bilo 84 posto. Postotak žena je pao na 49 posto, za razliku od 74 posto u 2004. godini, ali je broj djevojčica i maloljetnica porastao na 21 posto dok ih je deset godina ranije bilo 10 posto.

Većina trgovine ljudima ima u konačnici seksualnu eksploataciju (53 posto), a trgovina radi prisilnog rada je u porastu i iznosi 40 posto, u odnosu na 32 posto u 2007. godini, bilježi OUNDC, prenosi agencija AFP.

U Evropi i centralnoj Aziji, u dvije trećine slučajeva radi se o seksualnoj eksploataciji, dok je u ostatku Azije više slučajeva prisilnog rada.

Neki oblici trgovine ljudima, kao što je “trgovina djecom radi oružane borbe, male delinkvencije i prisilnog prošenja, može predstavljati značajan problem na nekim mjestima”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj, temeljen na podacima koje je dalo 128 zemalja, otkriva samo vrh ledenog brijega, ističe OUNDC.

Posted by on 2014-11-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login