UN tvdi da je u Siriji korišten sarin, ali ne znaju ko je krivac

Sirija, UNStručnjaci UN-a koji su proveli istragu u Siriji su otkrili ‘očigledne i uvjerljive dokaze’ upotrebe gasa sarina u masakru 21. augusta u blizini Damaska, saopćeno je u njihovom izvještaju.

Na prvoj stranici izvještaja, koju je u nedjelju glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu dostavio šef inspektora Aake Sellstrom, dodaje se da je ‘hemijsko oružje upotrijebljeno u relativno velikim razmjerama’ u toku sirijskog sukoba ‘protiv civila, podrazumijevajući i djecu’.

Dokument precizira da je napad od 21. augusta, u kojem je poginulo više od 1.400 osoba, prema Washingtonu, izveden uz pomoć ‘raketa zemlja-zemlja koje su sadržavale gas sarin’.

Ban bi trebalo da krajem jutra podnese izvještaj ambasadorima 15 država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Ban je u petak ocijenio da bi izvještaj mogao potvrditi ‘na optužujući način’ upotrebe hemijskog oružja.

Međutim, izvještaj ne određuje direktno odgovorne za upotrebu, jer mandat istražitelja ne podrazumijeva da se oni mogu izjašnjavati o ovome.

Zapadne zemlje optužuju sirijski režim da je izveo napad 21. augusta i još trinaest napada kemijskim oružjem od početka rata u Siriji u martu 2011. godine.

Moskva još pokušava da skine optužbu sa svog saveznika i optužila je pobunjenike za napade hemijskim oružjem kako bi optužili Damask i uzrokovali vojne zračne napade zapada.

Izgled za takav napad je za sada odbačen, jer su Amerikanci i Rusi postigli sporazum prošlog vikenda u Ženevi, o planu uništenja sirijskog hemijskog oružja, što je Damask prihvatio.

Washington, London i Pariz, međutim, čekaju da se posluže izvještajem istražitelja UN-a kako bi održali pritisak na režim Bašara el-Asada i uništili njegov hemijski arsenal, dok Moskva odbija svaku prijetnju vojnom akcijom protiv svog sirijskog saveznika.

Šefovi diplomatija Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koji su se sastali u Parizu, izjasnili su se u ponedjeljak da se u rezoluciju Vijeća sigurnosti uvrsti plan o kemijskom razoružanju, ‘jak i uvjerljiv’ za Damask.

Rusija je sa svoje strane upozorila da bi rezolucija koja predviđa prijetnje protiv Sirije sabotirala izglede za rješenje pregovora za Siriju.

Posted by on 2013-09-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login