UNESCO obustavlja sve nove projekte

UNESCOKao odgovor na odluku SAD-a koje su prekinule finansijsku pomoć UNESCO-u, jer podržavaju članstvo Palestine, ova UN-ova organizacija prekinula je sve nove programe.

Generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova rekla je na konferenciji za novinare održanoj u Parizu da je ova odluka donijeta zbog toga što je iz budžeta za 2011. godinu UNESCO izgubio 65 miliona dolara zbog uskraćenih američkih fondova.

“Moramo da preuzeti radikalne korake i to odmah. Ne radi se ovdje o konačnom rješenju, ali svakako ćemo napraviti reviziju programa i vidjeti štadalje možemo uraditii”, rekla je Bokova pozivajući države članice da daju svoj doprinos za 2012. godinu u što kraćem roku.

Ova organizacija koja, između ostalog, promoviše širenje obrazovanja, nauke i kulture u svijetu, preispitaće svoje aktivnosti od danas do kraja godine i postaviti sebi nove zadatke, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Kanada se pridružila SAD-u u prekidu finansiranja zbog odluke da odobri članstvo Palestinaca, a bitno je napomenuti da Kanada godišnje za ovu organizaciju izdvaja oko deset miliona dolara.

Posted by on 2011-11-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login